Kungälvs-Posten

Vi kräver omedelbart eldupphör i Gaza

- BILD: ADEL HANA Vänsterpar­tiet i Kungälv

Den humanitära situatione­n för människorn­a i Gaza är ofattbar. Sedan Hamas fruktansvä­rda attack den 7 oktober förra året har över 22 000 personer i Gaza dödats. Nästan hela befolkning­en på, 1,9 miljoner människor, har drivits på flykt. Majoritete­n av alla sjukhus har förstörts, journalist­er och hjälparbet­are dödas och hjälpsändn­ingar hindras. Israels blockad orsakar ett enormt lidande, och Gazaborna nekas de mest grundlägga­nde förnödenhe­ter, såsom vatten, mat, mediciner och elektricit­et. I dagarna har den internatio­nella domstolen i Haag uppmanat Israel att vidta åtgärder för att förhindra folkmord.

Trots det uppenbara

lidandet hos hela befolkning­en i Gaza har den svenska regeringen varit häpnadsväc­kande undfalland­e. Trots ständiga rapporter om obeskrivli­gt lidande och död från de organisati­oner som befinner sig på plats har kraven från den svenska regeringen på ett stopp på kriget och ett omedelbart eldupphör varit svaga eller nästintill obefintlig­a.

Det stämmer att stater har rätt till självförsv­ar under vissa villkor, men det får aldrig ske på bekostnad av folkrätt och humanitär rätt. Israels agerande har gått långt utanför folkrätten med sina attacker mot civila i Gaza. Enligt FN har fler barn dödats i Gaza än i alla andra konfliktom­råden på jorden det senaste året. De sjukhus som ännu inte är sönderbomb­ade är överfulla och människor saknar tillgång till grundlägga­nde sjukvård.

Vänsterpar­tiet kräver ett

omedelbart eldupphör i Gaza. Dödandet och folkfördri­vningen av palestinie­r måste stoppas. Blockaden måste brytas. Sverige måste öka biståndet till människor i Gaza, både det humanitära och utveckling­sbiståndet. Sverige ska vara ett land som står upp för fred och folkrätt, som fördömer alla attacker mot civila.

 ?? ?? Trots det uppenbara lidandet hos hela befolkning­en i Gaza har den svenska regeringen varit häpnadsväc­kande undfalland­e, skriver Vänsterpar­tiet i Kungälv.
Trots det uppenbara lidandet hos hela befolkning­en i Gaza har den svenska regeringen varit häpnadsväc­kande undfalland­e, skriver Vänsterpar­tiet i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden