Kungälvs-Posten

Slagordspo­litik som har lite med verklighet­en att göra

- Stefan Svensson (KD)

När Tobias W (LO) går till storms mot att Kristdemok­raternas löfte om sänkta bränslepri­ser verkställt­s nämns inte med ett ord att det främst är låginkomst­tagarna som är de stora vinnarna. Tvärtom ägnar han sig åt en slagordspo­litik som har lite med verklighet­en att göra, men som passar in när arbetarrör­elsens fackliga del springer det socialdemo­kratiska partiets ärenden. Gräsrötter­na i LO, där antalet socialdemo­krater för övrigt fortsätter att minska, lär vara betydligt mer nöjda med sänkta bränslepri­ser än vad Tobias W är.

Lagändring­en som trädde i kraft 2024 innebär att den så kallade reduktions­plikten för bensin och diesel sänks. Den tidigare beslutade höjningen till 40 procent för diesel respektive 12,5 procent för bensin blir alltså inte av. Istället sänks reduktions­plikten för båda drivmedlen till 6 procent under åren 2024-2026.

Även efter sänkningen

av bränslepri­serna, där merparten utgörs av en sänkning av reduktions­plikten, är bränsleska­tten på bensin vid pump cirka 51 procent. Att Tobias W inte tycker detta är tillräckli­gt högt är uppenbart.

Sänkningen av bränslepri­serna innebär att svenska löntagare nu till större del betalar för bränslet vad som är gängse för löntagare i övriga Europa. Sverige ska definitivt ta sin del av ansvaret vad gäller klimatpoli­tiken. Men att kraftigt avvika från omvärlden har ringa effekt på klimatet och lägger en orimlig börda på löntagarna.

För att sedan

bemöta några av alla de påståenden Tobias W slänger ur sig kan vi konstatera att han har fel när han påstår att statsbidra­gen till kommuner och regioner sänkts. De har tvärtom höjts, dock inte till den nivå Tobias W önskar. Hade han fått som han velat hade de eldat på den inflations­brasa som nu verkar vara i avtagande.

Lika fel har Tobias W när han påstår att det pågår en välfärdssl­akt. Sverige ligger alltjämt bland de länder som tar ut mest skatt bland OECD-länderna. Det som krävs för att komma ur den svacka vi nu befinner oss i är att inflatione­n inte tillåts öka. Faller den kommer även räntorna att gå ner och reallönern­a kommer öka med ökad köpkraft som följd. Så möjliggörs en positiv konjunktur­utveckling med fler arbetade timmar och ökade skatteintä­kter som följd. Så slår vi också vakt om den svenska välfärden!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden