Kungälvs-Posten

MSB borde se över sina kostråd

- LRF:s Kommungrup­p Kungälv Martin Gustavsson

Kriskost, smaka på ordet? Smakar det torrt, saftigt, eller kanske underbart? Om man ska följa Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB:s råd för kriskost, föreslår de svamppasta, korvrulle med paprikamaj­jo och pasta med tomat och linssås. Kanske inte så tokigt, enkelt att förvara och tilllaga och det funkar fint att slänga ihop på triangakök­et.

Vi tycker att MSB har missat en viktig poäng. Hur kan landet Sverige bygga en långsiktig kriskost, ska vi nöja oss med korvkonser­v och paprikamaj­jo?

Att en myndighet

inte tittar på vilka förutsättn­ingar vi har för livsmedels­produktion i Sverige är en gåta.

Sverige har förutsättn­ingar för att odla och producera bra livsmedel, men för det behöver vi myndighete­r som ser till helheten och tänker strategisk­t.

Sverige är idag

självförsö­rjande på spannmål, socker och morötter. Vi har förutsättn­ingar att öka produktion­en av kött, mjölk, grönsaker, potatis och frukt. För att detta ska bli verkligt krävs det lönsamhet. För att skapa lönsamhet och en robusthet på våra gårdar innebär det att konsumente­r och offentlig sektor köper den svenska varan i fredstid för att få tillgång till den i kris eller krigstid. MSB borde verkligen fundera på vilket budskap de vill förmedla till svenska folket.

Vi tycker att MSB borde se över sina råd för kriskost och ta fram recept med svenska råvaror, vi har ett första tips. Vad sägs om en Bookmakert­oast, bröd, ägg, kött, pepparrot och en egen slagen majjo från Sverige smaksatt med senap. Är det så att man vill ha något att dricka till kan man ju alltid slå till på ett glas med UHT-behandlad mjölk.

Kriskost är så mycket mer än påkomna recept på ett papper. Kriskost är något vi behöver tänka på varje dag så fort vi tar ett beslut om vad vi ska äta, för det vi väljer att konsumera i fredstid ger oss förutsättn­ingar för att också konsumera dem i kris eller krigstid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden