Kungälvs-Posten

Så preppar förskolan Lammet för krisen

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Kungälv: På förskolan Lammet har man tagit uppmaninge­n från MSB på allvar. I förrådet har de bunkrat upp för att klara en vecka utan vare sig vatten, el eller matleveran­ser. – Vad som än händer måste vi fortfarand­e kunna servera god och näringsrik­tig mat till barnen, säger Beatrice Moberg, kock.

På nedersta hyllan i förrådet bredvid köket står kassar fulla med müsli, havremjölk, soppkonser­ver, torkad frukt, knäckebröd och mycket mer. Kassarna är tydligt uppmärkta med dag och i var och en ligger en lapp med innehåll och utgångsdat­um för varje produkt.

– Vi vill ju inte bidra till matsvinnet. Tanken är att vi också ska ha rotation på maten i kassarna så att den blir uppäten innan den hinner bli för gammal, förklarar Annelie Håkansson, förestånda­re på förskolan Lammet i Ullstorp.

Hon tar emot i köket, tillsamman­s med Beatrice Moberg och dottern Ida Moberg, kallskänka. Här lagar mor och dotter varje dag mat till barn och personal på de båda avdelninga­rna på Lammet samt till en förskola i Kareby och en i Romelanda.

Allt som allt blir det ett åttiotal portioner. Att lägga upp ett krislager för så många är inte helt enkelt. Beatrice och Ida har utgått från Livsmedels­verkets menyförsla­g och anpassat dem till rutinerna på förskolan. Maten i kassarna ska räcka till tre mål om dagen, den måste kunna lagras i rumstemper­atur samtidigt som den ska

vara både näringsrik­tig och tillräckli­gt god för att barnen ska vilja ha den.

– Dessutom behöver vi ha specialkos­t till vegetarian­er och barn med allergier, påpekar Beatrice Moberg. Vi har lagt ner många timmars arbete för att hitta en bra struktur och rutin.

Vatten förvaras i dunkar som står mörkt för att hindra bakterieti­llväxt. Var sjätte månad bör vattnet bytas enligt Livsmedels­verkets rekommenda­tioner, men på förskolan byter de så ofta som varannan, för säkerhets skull. De har också lagt upp ett lager med engångstal­lrikar och våtservett­er för att slippa disk och hålla köket hjälpligt rent om vattnet försvinner. De ska även införskaff­a ett triangakök så att de kan servera varm mat om det blir strömavbro­tt.

– Vi som bor på landet är ju vana vid att strömmen går då och då, säger Beatrice Moberg. Innan de grävde ner elledninga­rna till Romelanda kunde vi vara utan el i flera dagar och det gick bra. Vi ska nog klara av att ge barnen bra mat även utan ström.

Det är förstås inte säkert att alla barnen verkligen kommer till förskolan om det blir kris, men på

Lammet har man ändå valt att planera för fullt hus. Annelie Håkansson förklarar varför förskolan behöver ha samma krisbereds­kap som andra delar av samhället.

– Vi är en samhällsvi­ktig tjänst. Föräldrarn­a till våra barn arbetar sjukhus eller som poliser och då räknar vi med att barnen behöver barnomsorg.

Dessutom mår barnen bra av att gå på förskola även vid en kris.

– Vi måste sträva efter att vardagen ändras så lite som möjligt, säger Beatrice Moberg. Måltiderna är viktiga hållpunkte­r som ger struktur och trygghet.

 ?? BILDER: BENEDIKTA CAVALLIN ?? Ida Moberg, Beatrice Moberg och Annelie Håkansson har sett till att verksamhet­en på förskolan Lammet är krisberedd.
BILDER: BENEDIKTA CAVALLIN Ida Moberg, Beatrice Moberg och Annelie Håkansson har sett till att verksamhet­en på förskolan Lammet är krisberedd.
 ?? ?? Ida Moberg är kanske den som lagt ner mest jobb på krismenyn.
Ida Moberg är kanske den som lagt ner mest jobb på krismenyn.
 ?? ?? På nedersta hyllan i förrådet står kassarna, väl uppmärkta.
På nedersta hyllan i förrådet står kassarna, väl uppmärkta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden