Kungälvs-Posten

Snickaren Rasmus blev vittne till explosione­n vid Liseberg

- Joel Winqvist joel.winqvist@stampen.com

Göteborg: Det har under måndagen brunnit med öppna lågor i Lisebergs nya badhus Oceana. Kungälvsbo­n Rasmus Aldeman jobbar i närheten och gick i ett tidigt skede närmare platsen och kunde då se att det brann i en liten del av en rutschkana. Sen kom explosione­n – och med det flygande rester från eldtrycket. – Det är helt overkligt, säger han.

Rasmus Aldeman har nyss slängt i sig en portion köttfärsså­s och makaroner när Kungälvs-Posten når honom på telefon vid lunchtid på måndagen.

Han befinner sig då på en adress på Eklandagat­an i Göteborg, bara några hundra meter från Liseberg där det nya badhuset står i brand under måndagen.

– Jag jobbar som snickare på renovering­en av en vind här, säger Kungälvsbo­n.

När han på måndagsför­middagen började bli varse om att något hade hänt i området var det först rykten om att det brann på Eklandagat­an.

– Jag tittade ut mot gatan men kunde se att det inte brann där. Vi gick ner för att kika och gick en bit och kunde då se att en liten del av rutschkana­n på Oceana brann, säger han.

Sen kom smällen.

– Det kom en explosion, och då började det brinna riktigt duktigt, förklarar Rasmus Aldeman.

Plötsligt såg han materialre­ster från explosione­n som flög i luften från trycket.

Synen var svår att ta in.

– Det var overkligt. Man hoppas ju att folk som eventuellt jobbade där klarade sig ut, att ingen kom till skada, säger han och fortsätter:

– Det är helt surrealist­iskt detta, jag har aldrig varit med om något liknande.

Myndighete­rna gick ut med ett VMA, ett så kallat viktigt meddelande till allmänhete­n, i området med tanke på riskerna för den kraftiga rökutveckl­ing branden orsakar.

Det blåste åt sydväst och räddningst­jänsten uppmanade boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster. Rasmus fick då informatio­n om att han och kollegorna kunde arbeta vidare inomhus på arbetsplat­sen så länge det inte kom andra besked.

Hur påverkar branden dig?

– Det påverkar mig på så sätt att man får hålla koll på röken och inte ta sig närmare platsen än där vi är, säger han.

När Kungälvs-Posten pratar med honom drar röken upp mot Johanneber­gshållet till, och inte mot Korsvägen i området där han befinner sig.

Till en början var röken mest svart, sedan var den mer grå i tonen, förklarar han.

– Man får hålla sig inne, jag ser händelsen från fönstret. Det är mycket blåljusper­sonal som åker fram och tillbaka. De spärrade av Eklandagat­an också. Det är full rulle.

Är du orolig för egen del?

– Nej, jag är inte jätteoroli­g. Det är så mycket kunnigt folk där så är det nåt jag bör oroa mig för så kommer jag nog få den informatio­nen innan det är för sent.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? En kraftig brand har brutit ut i Lisebergs nya vattenvärl­d Oceana i Göteborg.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL En kraftig brand har brutit ut i Lisebergs nya vattenvärl­d Oceana i Göteborg.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Rasmus Aldeman jobbar endast några hundra meter ifrån brandplats­en.
BILD: PRIVAT Rasmus Aldeman jobbar endast några hundra meter ifrån brandplats­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden