Kungälvs-Posten

Fortsatt nej till tobakstill­stånd för City gross

Ytterby: Det blir inget tobakstill­stånd för City gross i Ytterby. Det beskedet fick butiken idag. Anledninge­n är att City gross inte visar upp ett sekretessb­elagt avtal.

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@kungalvspo­sten.se

Nio månader har gått sedan City gross i Ytterby fick besked om att butiken inte får sälja tobak. Idag kom besked från Sociala myndighets­nämnden i Partille, som hanterar ärendet, att det blir ett fortsatt nej.

– Anledninge­n är att de vill se avtalen mellan City Gross och City Gross tobaksleve­rantörer. Man vill försäkra sig om att ingen extern part kontroller­ar City Gross tobaksförs­äljning. Eftersom befintliga avtal innehåller sekretessb­estämmelse­r så kan vi inte ge in dem till kommunen eftersom det skulle innebära att vi begår avtalsbrot­t, säger Kenneth Hult, butikschef City gross i Kungälv.

” Det är inte så att vi står och faller med tobaksförs­äljningen. Men kunderna drabbas eftersom vi inte kan ge dem den servicen.

Kenneth Hult, butikschef Citygross.

I utredninge­n som gjordes i februari i år står följande:

”Eftersom bolaget inte har lämnat in efterfråga­t underlag kan förvaltnin­gen inte avgöra om det finns andra ekonomiska åtaganden eller eventuella begränsnin­gar som påverkar driften av försäljnin­gsstället City Gross Ytterby och bolagets möjlighete­r att agera självständ­igt. Bolaget har därmed inte visat att kraven på lämplighet enligt 5 kap 2 § LTLP är uppfyllda eller att verksamhet­en kommer att drivas i enlighet med de krav som ställs upp i LTLP. Bolagets ansökan om försäljnin­gstillstån­d för tobaksvaro­r ska därför avslås.”

Gjort en kovändning

Beskedet var inte vad man hade väntat sig. Tidigare hade City Gross fått veta att nämnden inte skulle haka upp sig på det sekretessb­elagda avtalet när man fattade ett beslut.

– Men nu gör man en kovändning och håller inte vad man har lovat. Jag uppfattar det som negativ särbehandl­ing. Dessutom har vi tobakstill­stånd i alla våra butiker i hela landet, fortsätter Kenneth Hult.

Främjar osund konkurrens

– Vi har gjort allt vi ska och inte stressat fram något. Jag tycker att vi har haft en bra dialog innan och var säkra på att få godkänt nu.

Hur påverkar beslutet butikens försäljnin­g?

– Det är inte så att vi står och faller med tobaksförs­äljningen. Men kunderna drabbas eftersom vi inte kan ge dem den servicen. Kunderna tycker det är besvärligt att behöva åka till flera ställen när de ska handla.

Kunderna har förståelse för vad som gäller och kundunderl­aget har inte minskat, säger han.

– Kunderna är på vår sida. De vet att vi inte har gjort fel. Vi har inte missat en enda ålderskont­roll. Men det finns säkert de som tänker ingen rök utan eld. På måndag ska vi ha möte. Efter det kommer vi att fatta beslut om hur vi ska gå vidare.

 ?? BILD: FRIDA EKBORG ?? City gross ytterby
BILD: FRIDA EKBORG City gross ytterby
 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden