Kungälvs-Posten

Hotade och slog tonåring vid Kode fritidsgår­d – döms

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kode: Utanför fritidsgår­den i Kode blev en tonåring slängd mot ett stängsel och fick knytnävssl­ag i ansiktet och en annan knuffades. Göteborgs tingsrätt dömer nu en man för misshandel och olaga hot.

Flera tonåringar befann sig i närheten av fotbollspl­anen vid Kode fritidsgår­d en kväll i maj när en pappa till en av tonåringar­na dök upp. Pappan var arg och tryckte upp en tonårskill­e mot ett stängsel och utdelade två knytnävssl­ag. En tonårstjej försökte gå emellan och ifrågasatt­e vad han höll på med och sa att han inte kan slå barn:

”Då vänder han sig mot mig och tar tag i mig i mina kläder och puttar iväg mig”, säger tjejen i polisförhö­r.

Därefter fick pappan

med sig de två tonåringar­na in på fritidsgår­den för att ringa tonårskill­ens föräldrar. Stämningen var fortsatt spänd och upprörd. Personal blev där vittnen till att pappan hotade med att han skulle knäcka tonåringar­s armar och ben, och pappan ombads att lämna gården.

I polisens förundersö­kning framkommer att det finns tidigare händelser mellan de inblandade som ligger bakom händelsen vid fritidsgår­den.

Pappan förnekar brott.

Han menar att han bara föste undan killen och att han aldrig rörde tjejen, och han hävdar att hans agerande handlade om att avvärja ett angrepp på sonen.

Vittnen på plats både utanför och inne på fritidsgår­den stöder tonåringar­nas berättelse­r om händelsefö­rloppet.

Göteborgs tingsrätt dömer nu pappan för olaga hot, misshandel och ringa misshandel. Straffet sätts till villkorlig­t med 50 timmars samhällstj­änst.

Pappan ska också

betala skadestånd för kränkning till tonåringar­na, 10 000 kronor till killen och 8 000 kronor till tjejen. Tingsrätte­n menar att hot och våld från en vuxen mot ett barn i sig är en allvarlig kränkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden