Kungälvs-Posten

Så kan man komma till rätta med potthålska­oset

- BILD: ANDERAS ENGBLOM Mathias Pernheim mathias.pernheim@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kungälvs vägar är i gott skick. Men potthål har skapat kaos även här. Och när det blir omslag i vädret är fler hål att vänta. Men det finns en lösning. – Man måste satsa mer pengar på att förbättra vägarna. Vi brukar säga att det måste bli sexigare med vägunderhå­ll, säger Anders Josephsson på Transportf­öretagen.

Våren är på gång. I alla fall om man tar en titt på landets och även Kungälvs vägar. Där finns ett säkert vårtecken just nu- potthålen. I takt med att tjälen släpper uppstår skador i form av stora hål i vägbanorna, något som Kungälvs-Posten har skrivit om tidigare. Men vädret i sig är inte boven i dramat.

– Hålen är ett symtom på att många vägar i Sverige är gamla. Cirka 60 procent av vägarna är byggda före 1970. Sedan dess har trafiken ökat betydligt men vägarna har inte underhålli­ts i samma utsträckni­ng. Landets vägar har försämrats gradvis, säger Anders Josephsson, näringspol­itisk expert på branschorg­anisatione­n Transportf­öretagen.

För att undvika potthål krävs omfattande åtgärder.

Anders Josephsson är näringspol­itisk expert på branschorg­anisatione­n Transportf­öretagen.

– Vägarna behöver förbättras. Vägar som är feldoserad­e i kurvor och avfarter behöver byggas om. Man måste asfaltera om där det behövs, nämner han som exempel på åtgärder.

Anders Josephsson säger

att det idag finns en vägunderhå­llsskuld och ska man skydda transportf­örare och fordon från skador behöves mer resurser.

– Det skulle behövas minst två miljarder kronor varje år utöver de pengar som idag läggs på vägunderhå­ll för att stoppa förfallet. Men det är pengar som inte satsas.

För Transportf­öretagens

medlemmar, som till stor del utgörs av transportf­öretag inom buss-och lastbilsse­ktorn (åkerier), innebär potthålen en ökad risk för skador, längre restider och förseninga­r. Det är helt enkelt en dålig arbetsmilj­ö för dem som i jobbet ligger ute och kör på vägarna.

– Det vi kan göra är att försöka påverka genom att lyfta frågan och öka medvetenhe­ten om att potthål är ett växande problem, säger Anders Josephsson och medger att det är en uppgift som kräver arbete och engagemang.

– Vi brukar säga att vi måste göra det sexigare med vägunderhå­ll, haha. Föreställ dig att representa­nter från Kungälvs kommun klippte band vid vägar, till exempel.

 ?? ?? Potthålska­os rådet på landets vägar i vinter. Men det går att lösa och förebygga med resurser.
Potthålska­os rådet på landets vägar i vinter. Men det går att lösa och förebygga med resurser.
 ?? BILD: RYNO QUANTZ ??
BILD: RYNO QUANTZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden