Kungälvs-Posten

Dags att söka kommunala feriejobb

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Värd på utebadet, hjälpreda i köket på ett äldreboend­e eller artist under sekelskift­esdagarna på Marstrand – det är några av närmare 250 sommarjobb som kommunen annonserar ut på sin hemsida. – Alla ungdomar som helt eller delvis bor i Kungälv kan söka, säger Maria Pehrson, verksamhet­sledare för feriejobbe­n.

Om du är född 2005–2008 och har tänkt jobba i sommar är det kanske en god idé att söka kommunalt sommarjobb. För åttonde året i rad förmedlar Kungälv feriejobb till ungdomar. De flesta jobben finns i kommunal verksamhet, exempelvis på förskolor och äldreboend­en, men många föreningar tar också tillfället i akt att få hjälp. I sommar söker till exempel konståknin­gsförening­en lägerledar­e och ridklubben söker instruktör­er.

– På vissa av jobben behöver man ibland förkunskap­er, berättar Maria Pehrson. Jobbet på ridklubben kräver till exempel att man kan rida.

Alla rekryterin­gar blir förstås

bättre om personen som får dem trivs och passar för jobbet. Maria lägger stor vikt vid personlig lämplighet när hon försöker matcha ungdomarna till rätt jobb. Varje år träffar hon alla niondeklas­sare i kommunen och då förklarar hon varför det är så viktigt att skriva ett bra personligt brev.

– Jag brukar betona att det är viktigt att vara ärlig, säger hon. Är du blyg ska du kanske inte söka ett jobb som guide för det blir inte bra. Det är också viktigt att du skriver ett nytt brev för varje jobb du söker där du tar fasta på varför jobbet passar just dig.

De 250 sommarjobb­en

är fördelade på tre treveckors­perioder. Sedan några år tillbaka förmedlar kommunen även jobb under andra skollov. Varje år brukar det komma in uppemot 4000 ansökninga­r och även om många ungdomar skickar in flera räcker inte jobben åt alla sökanden, vilket Maria beklagar. Det finns dock ett jobb där hon aldrig lyckas tillsätta alla tjänster – jobbet som underhålla­re under sekelskift­esdagarna på Marstrand.

– Vi brukar

kunna tillsätta jobben som produktion­sassistent och lekledare för barn, men varje år söker vi också musiker, skådespela­re, dansare och akrobater. Där är det svårare att hitta folk.

Maria Pehrson menar att feriejobbe­n är en investerin­g för framtiden.

– På det här sättet ger vi ungdomarna en inblick i vuxenlivet, säger hon. Vi skriver första raden på deras cv och hjälper dem på så sätt ut i arbetslive­t. Dessutom får ungdomarna upp ögonen för vad det finns för jobb inom den kommunala verksamhet­en.

 ?? ARKIVBILD: DANIEL ELFVELIN ?? Närmare 250 jobb utannonser­as hos kommunen.
ARKIVBILD: DANIEL ELFVELIN Närmare 250 jobb utannonser­as hos kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden