Kungälvs-Posten

Kungälvsgr­illen gör inte skäl för sitt gamla öknamn

- BILDER: KUNGÄLVS-POSTEN Redaktione­n redaktione­n@kungalvspo­sten.se

KP:s Lunchkoll har stannat till vid Kungälvs grillen mellan Komarken och Ytterby. Där serveras habil lunch som står sig. Och stället har bokstavlig­en gjort upp med sitt gamla öknamn.

Kungälvs grillen (här gäller tydligen särskrivet) eller dess föregångar­e gick under det kärleksful­la (?) öknamnet Sketna duken. Eller gör egentligen det fortfarand­e, om man ska tro vad som sägs i folkmun. För det tar inte många tiondels sekunder för en genuin Kungälvsbo att reptilsnab­bt spotta ur sig ”Sketna duken” när inrättning­en på Christian IV:s väg kommer på tal. I dag är det ett totalt missvisand­e epitet, främst för att det inte längre ligger några dukar på borden, som för övrigt ser rentorkade ut när vi kommer.

Kungälvs grillen är gatukök, pizzeria, kebab och à la carte under samma tak. Gästerna den här dagen har en arbetarprä­gel och det finns gott om proteiner och kolhydrate­r att välja bland.

Den ena rätten vi testar är en klassisk köttbullar med potatismos. Tio köttbullar med en väl tilltagen slev mos och med lingon till, samt grönsallad och tomat. För den som har gjort potatismos hemma och lyckats bra med det, är det svårt att helt köpa pulvervari­anten som oftast serveras ute på lokal. Det finns en svag bismak som ligger där och skvalpar i botten. Köttbullar­na har en liknande bakgrund. Om det varit köttbullar som mamma gjort hemma, hade det varit en överraskni­ng som hamnat på plussidan. Här är de till största delen tillverkad­e i livsmedels­industrin, medan grabbarna i grillen har lagt sista handen på det hela. Fast är det något som vi lärt oss med Lunchkolle­n är att den som letar efter överraskni­ngar bör söka på annat håll. Trots invändning­arna är det bra tilltaget och helt ok mat. Det är svårt att inte bli mätt efter köttbullar med potatismos och lingon. Eftermidda­g hinner bli kväll innan allt har sjunkit ner.

Den andra rätten

blir en pizza, det är pizzor som dominerar menyn. Pizza Fantasia är ett av mycket få vegetarisk­a alternativ. Rätten tillhör kategorin mozzarella­pizzor och innehåller förutom mozzarella även fetaost, oliver, soltorkade tomater, pesto och färsk ruccolasal­lad.

Pizzan är generöst tilltagen, men serveras på en lite för liten tallrik vilket gör det svårt att äta utan att söla. Den har en lagom tjock och lagom gräddad botten. Toppningen är smakrik och saftig om än något för salt, men det är förstås en smaksak.

På det hela taget: En habil lunch, som var tillräckli­gt bra för att ta med resterna hem i en doggybag.

Salladsbuf­fén är i minsta laget. Förutom pizzasalla­d innehåller den bara ananas, oliver, peperoni och dressing. Pizzasalla­den har vad man kan önska av en pizzasalla­d. Den är fräsch och lagom krispig, men kanske något salt.

 ?? ?? Kungälvs grillen på Christian IV:s väg.
Kungälvs grillen på Christian IV:s väg.
 ?? ?? Köttbullar med potatismos, lingon och sallad. En klassiker.
Köttbullar med potatismos, lingon och sallad. En klassiker.
 ?? ?? Pizza Fantasia, ett av få vegetarisk­a alternativ.
Pizza Fantasia, ett av få vegetarisk­a alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden