Kungälvs-Posten

Både välfärden och klimatmåle­n slaktas!

- Kenneth G Forslund, Joakim Järrebring och Paula Örn Riksdagsle­damöter för (S) i Göteborgso­mrådet

Svar

på insändare med rubriken Slagordspo­litik som har lite med verklighet­en att göra, publicerad i KP den 6 februari.

Det verkar vara uppenbart för alla att det råder ekonomisk kris i välfärden runt om i kommuner och regioner. För alla utom den SD-styrda moderatreg­eringen och dess olika politiska företrädar­e.

Vi tror att

de flesta invånare i Kungälv förstår att precis som i privatekon­omin hjälper det inte med en löneökning på 1000 kronor i månaden om räntekostn­aderna, matprisern­a och busskortet stiger med 2000 kronor. Då har man mindre pengar att röra sig med trots att man har fått mer i lön. Det är den situatione­n kommuner och regioner nu befinner sig i. De ökade kostnadern­a är mycket högre än tillskotte­t av pengar. Till exempel ökar kostnadern­a för pensioner med 50 miljarder på två år samtidigt som regeringen i bästa fall har skjutit till 10 miljarder i statsbidra­g.

Utöver den välfärdssl­akt

som KD låtsas inte finns så pågår parallellt en slakt på klimatet. Något som också riskerar att få stora ekonomiska konsekvens­er framöver. Alla oberoende bedömninga­r som nu görs säger att regeringen­s och KD:s politik innebär att Sverige inte kommer att nå klimatmåle­n. Utsläppen ökar eftersom man prioritera­r sänkta kostnader för alla som kör bil, även de med stora SUV:ar i Stockholms innerstad. Sverige tar definitivt inte sin del av ansvaret vad gäller klimatpoli­tiken och det kommer framöver att riskera höga kostnader som straff för missade utsläppsmå­l. För att inte tala om priset vi alla får betala när 1,5 gradersmål­et passeras.

Till sist är det intressant att Stefan Svensson menar att mer statsbidra­g till kommuner och regioner skulle ”elda på inflations­brasan”. De 123 miljarder i vinst som nu betalas ut till storbanker­nas ägare verkar han mindre bekymrad över. Vi socialdemo­krater ville se en bankskatt för att omfördela dessa groteska övervinste­r från storbanker­na till sjukhusen. Det röstade Kristdemok­raterna tyvärr nej till!

 ?? ARKIVBILD: JOHANNA WALLIN ?? Utsläppen ökar eftersom regeringen prioritera­r sänkta kostnader för alla som kör bil, skriver Kenneth G Forslund, Joakim Järrebring och Paula Örn, riksdagsle­damöter för (S) i Göteborgso­mrådet.
ARKIVBILD: JOHANNA WALLIN Utsläppen ökar eftersom regeringen prioritera­r sänkta kostnader för alla som kör bil, skriver Kenneth G Forslund, Joakim Järrebring och Paula Örn, riksdagsle­damöter för (S) i Göteborgso­mrådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden