Kungälvs-Posten

Lucas har gett vislegend rum på Nordiska folkhögsko­lan

- BILDER: CATRIN HANSSON Catrin Hansson catrin.hansson @kungalvspo­sten.se

Sid Jansson startade visskolan på Nordiska folkhögsko­lan för över 30 år sedan. Nu får han ett rum fyllt med passion för visor och folkmusik för andra att ta del av – precis så som Sid ville ha det – enligt vännen Lucas Stark.

Det är dukat till fest inne på Nordiska folkhögsko­lan på lördagseft­ermiddagen och scenen är riggad för tal, musikframt­rädanden och invignings­ritualen – för det är dags att inviga Sid Janssons rum – mannen som var med och startade visskolan.

– Här är det, säger Lukas Stark, vän till vislegende­n och ger Kungälvs-Postens reporter en förhandsti­tt.

Rummet har lite udda vinklar och hyllorna är fyllda med vinyl- och cd-skivor, och lite kuriosa hämtat från Sid Janssons hem i Rättvik där han levde fram till sin död 2019.

Lucas är tillsamman­s

med Sid Jansson och hans familj initiativt­agare till rummet ”Sids samling”.

– När Sid förstod vart det barkade var det viktigt för honom att allt han samlat på sig inte stod och samlade damm. Han tyckte att hans musik skulle hamna här i Kungälv, där morgondage­ns visartiste­r finns och kan ta del av den, säger Lucas.

Maud Lindström, linjeledar­e

för Visskolan, är en av dem som har arbetat med att få Sids samlingen på plats.

– Sid ville att hans samling skulle gå vidare till de nya generation­erna, inte som ett arkiv, utan att allt skulle vara tillgängli­gt. Det här blir som en skattkamma­re för dagens deltagare på visskolan, här kan man hålla i sakerna, säger Maud.

– Sid undervisad­e här på skolan nästan ända fram till sin död, säger Maud.

Hon minns för

20 år sedan när hon själv var elev och Sid som kom till skolan med ett lass av musik med sig, och hur hon tillbringa­de kvällarna med att spela av Sids skivor på dåtidens kassetband.

– Sid berättade och gjorde imitatione­r av Cornelis Vreeswijk. Det var så kul, och hans ande lever kvar, säger hon.

På sajten Wikipedia beskrivs Sid Jansson som en svensk trubadur, underhålla­re och visforskar­e, med lite udda och burleska visor på repertoare­n. Han var en kort tid manager åt Cornelis Vreeswijk och en drivande kraft bakom Vispråmen Storken i Stockholm.

De som samlats

framför och på scenen på lördagseft­ermiddagen berättade om vännen Sid med den knasiga hatten och humorn, som med sitt gedigna engagemang för den svenska visan själv blev en legend.

Hanne Juul, tidigare linjeledar­e för visskolan, berättar att hon och Sid tillsamman­s

nu en möjlighet att inspiratio­nen slår till och då är Sid kvar här, säger Hanne, i sitt tal.

För Tora Ljusberg, tidigare elev på visskolan och dotter till vissångare­n Ewert Ljusberg, var Sid som familj.

– Det är som det ska, att Sid har ett rum här, och rummet är helt i hans anda, säger Tora, och visar upp ett Fantomen-smycke som hon bär dagen till ära.

– Sid var en stor Fantom-entusiast, säger hon.

När KP når

Lucas på söndagseft­ermiddagen är han på väg hemåt och han är nöjd med invigninge­n.

– Det var fint. Det kändes viktigt att få göra den här invignings­kvällen och det kändes som att Sid var med på ett hörn. Han sitter ju i väggarna på skolan, säger Lucas.

 ?? ?? Sid Jansson-rummet invigdes på Nordiska folkhögsko­lan i lördags. Sid var med och startade vislinjen, dagens Visskola, på Nordiska och undervisad­e på visskolan nästan ända fram till sin död. Lucas Stark var vän till vislegende­n och är en av initiativt­agarna till rummet.
Sid Jansson-rummet invigdes på Nordiska folkhögsko­lan i lördags. Sid var med och startade vislinjen, dagens Visskola, på Nordiska och undervisad­e på visskolan nästan ända fram till sin död. Lucas Stark var vän till vislegende­n och är en av initiativt­agarna till rummet.
 ?? ?? Hanne Juul började sitt tal med en sång som hon alltid sjöng tillsamman­s med Sid Jansson när han kom till Nordiska folkhögsko­lan för att undervisa. ”Sid blev en del av Nordisks årskalende­r, alla visste när han var här”.
Hanne Juul började sitt tal med en sång som hon alltid sjöng tillsamman­s med Sid Jansson när han kom till Nordiska folkhögsko­lan för att undervisa. ”Sid blev en del av Nordisks årskalende­r, alla visste när han var här”.
 ?? ?? Sid Janssons sambo Margareta Kurtén klippte bandet och därmed förklarade­s Sid samling invig och det var fritt fram att titta in. I rummet med där Sids samlingen finns – inte bevarad utan tillgängli­g – helt enligt Sids vilja.
Sid Janssons sambo Margareta Kurtén klippte bandet och därmed förklarade­s Sid samling invig och det var fritt fram att titta in. I rummet med där Sids samlingen finns – inte bevarad utan tillgängli­g – helt enligt Sids vilja.
 ?? ?? Finska musikern Henrik Hultén hyllade Sid Jansson med sång.
Finska musikern Henrik Hultén hyllade Sid Jansson med sång.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden