Kungälvs-Posten

Andrea har drabbats av fem inbrott i sitt förråd– på tre år

- Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Lägenheter i centrala Kungälv har det senaste åren haft stora problem med inbrott i källare och förråd. – Man blir väldigt känslomäss­igt påverkad, säger Andrea Harström, vars förråd haft inbrott flera gånger på kort tid.

Kungälv är den av Göteborgs kranskommu­ner som har störst andel förrådsinb­rott per invånare. Preliminär­a siffror från Brå visar att det år 2023 anmäldes 139 förrådsinb­rott i kommunen. Området i och kring centrum har varit särskilt utsatt.

En av kommunens drabbade är Andrea Harström, som bor i en av Riksbyggen­s bostadsrät­tsförening­ar på Kongahälla. Hennes förråd har haft inbrott och inbrottsfö­rsök fem gånger sedan hon flyttade in i sin lägenhet för ungefär tre år sedan.

– Det tog några månader och sen hade jag det första inbrottet, berättar hon och lägger till:

– Sedan dess har det varit regelbunde­t.

Det senaste inbrottet i Andreas förråd ägde rum för några månader sedan. Vad hon kan minnas så stals inget, men hennes förrådsdör­r blev helt förstörd. Hon visar den uppbrutna dörren som mycket riktigt är skev och hålls fast med hjälp av ett stort kedjelås. På ett ställe ser metallen i dörren ut att vara avfilad, gångjärnen är också illa tilltygade.

– Dagarna efter ett inbrott känns det väldigt otryggt att gå här nere själv, säger hon och betraktar den trasiga dörren.

– Efter ett tag känns det som vanligt igen, men man blir väldigt känslomäss­igt påverkad. Att det händer där man ska känna sig trygg… Det känns väldigt tråkigt.

Hur inbrottstj­uvarna tagit sig in i förrådet är hon inte helt säker på.

– I början var det ju brytmärken på dörrarna, både på källardörr­en och porten, men det var längesedan jag upptäckte nya, säger hon. Jag vet att styrelsen har upptäckt att någon har försökt peta in papper där dörren stängs, så det ser ut som att dörren stänger sig fast den inte går i lås.

De boende i huset har börjat bli noga med att kolla dörrarna så att de stängs ordentligt när de går in och ut ur byggnaden. Även garageport­en dubbelkoll­as för att förebygga inbrott.

– Jag upplever att det är många grannar som försöker hjälpas åt, säger Andrea. För några veckor sedan, strax efter mitt senaste inbrott, mötte jag en kvinna som också bor här i huset. Då stod hon och lyssnade vid ventilatio­nstrumman och tyckte det lät som en vinkelslip, och var rädd att det var inbrott. Så då gick vi ner och kollade tillsamman­s. Men då var det ingenting.

– Och hade jag trott att det var något så hade jag inte vågat gå, fortsätter hon och skrattar. Men det känns som att det är många här som försöker vara väldigt uppmärksam­ma.

Gunilla Lundgren är styrelseor­dförande i bostadsrät­tsförening­en där Andrea bor. Hon säger att styrelsen är i full färd med att motverka inbrotten.

– Vi har drabbats väldigt mycket av både inbrott och skadegörel­se, säger Gunilla. Vi gör vad vi kan för att minska det. Till exempel ligger vi på om att alla ska kolla att de inte har tappat sina taggar, och om de har tappat dem ska de anmäla det så fort som möjligt.

Personlige­n tycker Gunilla att man hade kunnat göra mer från kommunens sida.

– Eftersom det är ett problem i hela det här området hade det behövts åtgärder från kommunen. Kameraöver­vakning till exempel, fast nu får man ju inte ha det.

– Vi har dock planer på att sätta upp kameraöver­vakning i förråden, fortsätter hon. Det är tillåtet om de boende går med på det. Vi kommer ta upp det på stämman för att fatta ett beslut.

Sedan inbrotten tog sin början har Andrea behövt överväga vilka saker hon kan och inte kan förvara i sitt förråd.

– Jag ställer inte ner vinterkläd­er längre, och sånt som betyder mycket för mig har jag uppe i lägenheten, säger hon.

Under det första inbrottet stal gärningsmä­nnen bland annat jackor och campingutr­ustning från hennes förråd. Just campingutr­ustningen hade dessutom ett sentimenta­lt värde:

– Det var grejer som jag fått av pappa som han hade i lumpen. Det är extra tråkigt när det försvinner grejer som betyder lite mer än bara pengar. Sen är jag ju student också och kan inte bara köpa nya grejer för flera tusen kronor.

 ?? BILDER: TOVE ELIASSON ?? Andrea visar upp sin förrådsdör­r, som är förstörd efter alla inbrotten.
BILDER: TOVE ELIASSON Andrea visar upp sin förrådsdör­r, som är förstörd efter alla inbrotten.
 ?? ?? Andrea har behövt felanmäla den trasiga förrådsdör­ren till föreningen.
Andrea har behövt felanmäla den trasiga förrådsdör­ren till föreningen.
 ?? ?? Andrea Harström är en av alla som drabbats av förrådsinb­rott.
Andrea Harström är en av alla som drabbats av förrådsinb­rott.
 ?? ?? Det finns synliga brytmärken vid byggnadens källardörr.
Det finns synliga brytmärken vid byggnadens källardörr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden