Kungälvs-Posten

Perrongen i Ytterby kommer att förlängas: ”Det är inplanerat”

- Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Flera tusen namnunders­krifter från pendlare som vill förbättra pendlingsm­öjligheter­na i Ytterby, lämnades i måndags över till representa­nter för Kungälvs kommun. Föreningen Omställnin­g Kungälv fick då ett glatt besked på plats.

2043 personer har skrivit på Omställnin­g Kungälvs namninsaml­ing för att förbättra pendlingsm­öjligheter­na i Ytterby. Föreningen har vid fem olika tillfällen under hösten och vintern stått på bland annat pendelpark­eringen och pratat med resenärer om vad de tycker om pendlingsm­öjligheter­na i Ytterby och Kungälv, samt samlat in namn digitalt.

– Det är många om hejat på och vi har fått mycket positiv respons. Det var flera som sa till oss att de egentligen skulle vilja åka tåg, men att de inte vågar chansa på om det finns lediga parkerings­platser, säger Mats Wahlqvist.

Att lämna över den tjocka luntan med namnunders­krifter till representa­nter för Kungälvs kommun, ser de som en opinionsyt­tring.

– Här finns många människor som vill förändra något, och kommunen har ju rådighet att göra det. Men självklart måste man samverka med både Transports­tyrelsen och Västtrafik, säger Mats Wahlqvist.

Kommunstyr­elsens Erik Martinsson

(MP), samhällsby­ggnadsråd Jonas Andersson (S) och kommunfull­mäktiges ordförande Thomas Alpner (M) tog emot Omställnin­g Kungälv i stadshuset och lyssnade på vad de hade att säga. Några punkter som föreningen ser som de viktigaste frågorna är bland annat nya regn- och vindskydd, en förlängd perrong och ett ökat antal parkerings­platser på pendelpark­eringen i Ytterby.

– Det här är vi garanterat överens om allihop, säger Jonas Andersson (S) och fortsätter:

– När det gäller att förlänga perrongen så är det inplanerat, och den senaste informatio­nen från Trafikverk­et är att de ska vara klara med arbetet år 2028. Västtrafik planerar också att sätta in längre tåg. Så vi är alla på samma linje som Omställnin­g Kungälv, säger han.

Men vad kan

kommunen göra då? Undrar Bodil Ahnoff från Omställnin­g Kungälv. Jonas Andersson svarar igen.

– Cykelgarag­e är ingen omöjlighet, det får vi titta mer på. När det gäller fler parkerings­platser så tittar vi på vad vi kan göra med det vi har idag. Det pågår ett detaljplan­earbete och det vore klokt att titta på möjlighete­n till ett p-hus när vi ändå är inne i området och planerar. Med det sagt är det absolut inte säkert att det blir ett p-hus. Vi behöver fler pendelpark­eringar, den signalen har gått fram, säger han.

Men att bygga ut pendelpark­eringen i Ytterby kommer inte att bli aktuellt.

– Det finns inte mer mark runtomkrin­g pendelpark­eringen att jobba med. Hade det funnits så lågt hängande frukter hade vi redan plockat dem, säger Jonas Andersson.

Inger Wessel lämnar över namnunders­krifterna till samhällsby­ggnadsråd Jonas Andersson (S).

 ?? BILD: FRIDA EKBORG ??
BILD: FRIDA EKBORG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden