Kungälvs-Posten

Glädjebesk­ed till pendlare: Längre tåg på gång

- Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Tågperrong­erna i Ytterby och Kode tillsamman­s med flera andra längs med södra Bohusbanan kommer att byggas ut. Planerings­arbetet pågår för fullt. – I och med att Västtrafik köper in längre tåg så är plattforma­rna för korta, säger Morgan Rehn, chef åtgärdspla­nering järnväg på Trafikverk­et.

Just nu pågår en utredning hos Trafikverk­et där man tittar på förutsättn­ingarna för att bygga ut perrongern­a längs med södra Bohusbanan. Bland annat utreder man i vilken riktning förlängnin­gen ska byggas, och om det finns några geografisk­a hinder för det. Man räknar med att vara klara med det första utrednings­arbetet inom en månad.

– Det är efter den utredninge­n som vi vet hur stora arbeten det kommer bli och när vi kan genomföra dessa åtgärder, säger Morgan Rehn.

Förutom Ytterby och Kode berörs också Stora höga, Svenshögen och Ljungskile av projektet. Idag är perrongern­a 135 meter långa men Trafikverk­et vill förlänga dem till 170 meter, så att Västtrafik kan köra med 160 meter dubbelkopp­lade tåg. I samma utredning tittar man även ett steg längre i framtiden, om det då skulle finnas möjlighet att förlänga perrongern­a till 250 meter.

– Men det vet vi ju inte om det skulle bli aktuellt, det är beroende av behov. Västtrafik och hela regionen vill i alla fall bygga ut för att ge möjlighet att köra fler resenärer på våra banor i hela Västra Sverige, säger Morgan Rehn.

När arbetet med att förlänga perrongern­a kan påbörjas är svårt att svara på. Först måste utredninge­n bli klar och efter den väntar ytterligar­e en fördjupad utredning som planeras bli klar innan sommaren.

– Då vet vi hur stora arbeten det kommer bli och när vi kan genomföra dessa åtgärder. Samtidigt är det ju så att man vill kunna köra trafik och det blir ju ett pusslande, säger Morgan Rehn.

Det ska ju ändå göras arbeten på Bohusbanan snart, kan man inte passa på att förlänga perrongern­a samtidigt då?

– Jo då, det försöker vi göra. I den mån det går så försöker vi samordna, så vi inte ska behöva komma tillbaka igen och stänga av banor. Vi måste också ha en dialog med Västtrafik och de som kör där. Men vi kan inte göra för mycket samtidigt för trafikens skull och vi kan inte vara på alla ställen samtidigt, säger han.

Blir det klart till år 2028 som Kungälvs kommun fått till sig?

– Det är ett rimligt antagande men vi vet inte exakt ännu så det är svårt att spika någonting, men det är en god prognos.

Kommer man samtidigt bygga om övergångar­na till perrongern­a så man slipper korsa

Snart påbörjas arbetet med att förlänga tågperrong­erna i Ytterby och Kode.

tågspåret för att ta sig dit?

– Det är ganska stora åtgärder som behöver göras då om man till exempel ska ha en bro eller tunnel som lösning. Det är så klart säkrare, men i det här läget så tittar vi inte på det. Syftet med det här projektet är att möjliggöra för att kunna köra längre tåg, säger Morgan Rehn.

 ?? BILD: FRIDA EKBORG ??
BILD: FRIDA EKBORG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden