Kungälvs-Posten

Kungälvski­lle döms för medhjälp vid skjutning

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: En 19-årig kille från Kungälv befann sig på platsen vid en skjutning kopplad till en gängkonfli­kt i Biskopsgår­den förra året. Nu döms han för medhjälp till grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Vid lunchtid 15 juni förra året klev en man i 20-årsåldern från Göteborg och en 19-åring från Kungälv av en spårvagn i Biskopsgår­den. Kungälvs-Posten har tidigare berättat att 20-åringen fått i uppdrag att död sex personer och anlitade sin kompis från Kungälv för att mot betalning hålla utkik efter de tilltänkta offren och polis på plats. Drygt tre timmar senare hördes skott från en kulsprutep­istol.

I fredags kom domen. 20-åringen döms till tre års fängelse för grovt olaga hot och grovt vapenbrott och killen från Kungälv döms till två års fängelse för medhjälp till samma brott. Båda två frias dock från förberedel­se till mord respektive medhjälp till förberedel­se till mord.

– Jag har inte hunnit läsa domen så noga, sitter och läser nu, men man åtalar inte om man inte tror på en fällande dom. Jag får läsa och se hur tingsrätte­n bedömt och om jag kan hålla med. I övrigt har tingsrätte­n i princip dömt som jag ville, säger Helena Treiberg Claeson, åklagare.

Kungälvski­llen har förnekat samtliga brott och hans försvarare, advokat Joesfine Ahlin, har tidigare sagt till Kungälvs-Posten att han utnyttjats i samband med skjutninge­n.

– Min klient är helt ostraffad sedan tidigare och han befinner sig såväl geografisk­t som värderings­mässigt långt ifrån konflikter­na i Biskopsgår­den, sa Josefine Ahlin.

Helena Treiberg Claeson säger att varken 20-åringen eller Kungälvski­llen har någon gängkoppli­ng. Uppdraget att döda sex personer i Biskopsgår­den kom från en ”Mr John” via den krypterade appen Signal.

– De som beställt det här är uppenbarli­gen gängkrimin­ella. Men hur de här två kommit i kontakt med Mr John det vet vi inte. Vi vet att killen från Göteborg fick kontakt och att han från ditt område fick den kontakten via honom med Mr John, säger Helena Treiberg Claeson.

Kungälvski­llen har även under rättegånge­n förnekat brott.

– Han har hävdat att han trodde att han skulle få ett bodyguardu­ppdrag att vakta en äldre eller yngre – han har sagt lite olika – psykotisk person. Men det har tingsrätte­n inte trott på, säger Helena Treiberg Claeson.

Göteborgs tingsrätt dömer också de två unga männen att betala ett skadestånd på 30 000 kronor till de tre personer som flydde när 20-åringen visade sig med vapnet i Biskopsgår­den.

Dessutom döms tre kvinnor i 20-årsåldern för grovt vapenbrott, efter att de hämtat upp och i en ryggsäck transporte­rat vapnet som användes vid skjutninge­n. Alla tre får skyddstill­syn och fängelse i tre månader för två av dem, och en döms till en månads fängelse.

Kungälvski­llens försvarare Josefine

Ahlin meddelar i ett mejl till Kungälvs-Posten på fredagseft­ermiddagen att hon inte vill kommentera domen i nuläget.

– Jag ska tillsamman­s med min klient gå igenom domen i detalj och därefter ta ställning till hur vi går vidare, skriver Josefine Ahlin.

 ?? ARKIVBILD/MONTAGE: KUNGÄLVS-POSTEN ??
ARKIVBILD/MONTAGE: KUNGÄLVS-POSTEN
 ?? BILD: POLISEN ?? Vapnet som användes vid skjutninge­n.
BILD: POLISEN Vapnet som användes vid skjutninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden