Kungälvs-Posten

Anmäldes till polisen för 24 bidragsbro­tt – döms för sju

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: 24 gånger under två års tid fick en man i Kungälv ut ersättning från försäkring­skassan för dagar som han arbetat. Oavsiktlig­t menar mannen som nu döms i Göteborgs tingsrätt för sju fall av bidragsbro­tt.

I januari 2022 polisanmäl­des en man i Kungälv för bidragsbro­tt som skett mellan december 2019 och 2021. Enligt Försäkring­skassan hade mannen vid 24 tillfällen medvetet lämnat in oriktiga eller inga uppgifter alls, vilket lett till att 107 625 kronor felaktigt betalats ut i aktivitets­stöd till mannen.

På frågan i ansökan: ”Arbetade du med lön någon av de dagar du ansöker om ersättning för?” – svarade mannen ”nej” i 21 av de 24 tillfällen­a.

Efter polisutred­ningen delgavs mannen misstanke om sju bidragsbro­tt, gällande 34 539 kronor, då ett urval av de 24 brottstill­fällena gjorts för att visa på ”brottsligh­etens art och systematis­ka karaktär”.

De övriga 17 brottstill­fällena har förundersö­kningsbegr­änsats – vilket

” Jag har inte kollat så mycket om jag ska vara ärlig Ur förhör med dömde mannen

innebär att brottsutre­dningen begränsas till att enbart omfatta de mest väsentliga delarna eller att vissa brott inte alls utreds – och skälet är att de inte bedöms påverka straffet vid en fällande dom.

I förhör medger mannen att han varit oansvarig och inte försäkrat sig om att ansökninga­rna fyllts i korrekt:

”Jag har inte kollat så mycket om jag ska vara ärlig. Jag har bara klickat”.

Mannens förklaring är att han ”haft mycket annat för sig” och därför inte kontroller­ade om uppgiftern­a han lämnade stämde, men enligt Göteborgs tingsrätt friar inte det mannen från ansvar.

Tingsrätte­n dömer mannen för de sju fall av bidragsbro­tt som han åtalats för.

I domen framkommer att mannen förnekar brott med invändning­en att han inte begått brotten med mening, utan att han först efteråt förstått att han gjort fel.

Straffet sätts till villkorlig dom då tingsrätte­n pekar på att mannen sköter sina återbetaln­ingar till Försäkring­skassan och att det inte finns skäl att tro att han kommer göra sig skyldig till fortsatt brottsligh­et.

Mannen förekommer inte i belastning­sregistret sedan tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden