Kungälvs-Posten

Kungälvsbo döms för dataintrån­g

- Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Fyra personer döms för dataintrån­g, då de olovligen har gjort sökningar om en ny praktikant på arbetsplat­sen, samt läst dennes journal. En av de dömda är en kvinna från Kungälv.

Det var i början av 2022 som praktikant­en skulle börja på socialkont­oret i Göteborgso­mrådet där Kungälvskv­innan jobbade. Under ett möte reagerade en av de nu dömda – en man i 55-årsåldern – på att praktikant­en verkade känna till en del om klienterna på enheten. Han tyckte sig också känna igen praktikant­en som en tidigare klient. Skulle detta vara fallet ansåg han att det skulle vara ett hot mot enhetens sekretess kring de andra klienterna. Han sökte upp praktikant­en i registret och fick sina misstankar bekräftade, varpå han i brist på tillgängli­g chef vände sig till tre av sina kollegor. Även dessa kollade då upp praktikant­en i registret. Tre av dessa fyra personer tittade även i praktikant­ens journal.

Följderna av upptäckten blev att chefen fick reda på situatione­n och praktikant­en fick avsluta sin dåvarande praktik inom socialtjän­sten. Praktikant­en misstänkte vad som hade hänt och begärde ut de aktuella dataloggar­na där det syntes vilka som sökt i registret samt läst i journalen. Därefter polisanmäl­de praktikant­en de fyra inblandade.

Den inblandade Kungälvsbo­n menar att hon inte fått tillräckli­g utbildning i vad som är tillåtet och inte.

”Vad jag vet så finns det inga riktlinjer. Det är inget jag kan minnas att vi har pratat om, inga rutiner”, säger hon i förhör. ”Men jag har vetskap att jag inte får ta del av informatio­n genom slagningar som inte har med mitt arbete att göra.”

”Det blev en diskussion i gruppen om lämplighet­en och sekretess gentemot andra klienter. Jag kände inte igen namnet, men personen som berättade det för mig gjorde det, så det var därför det kom upp till ytan. Annars hade vi inte fått reda på det”, fortsätter hon, och hävdar att hon kollade upp personen i syfte att göra ett så bra jobb som möjligt för alla klienter.

Kvinnan från Kungälv nekar till brott, men medger att hon agerat på det sättet som beskrivs av åklagaren:

”Jag anser inte att det är något brottsligt. Jag tycker det ingår i mitt jobb och att det är en viktig del med sekretess.”

De fyra misstänkta döms nu till dagsböter. Tre av dem, inklusive kvinnan från Kungälv, ska även betala 5 000 kronor var i skadestånd till praktikant­en. Detta då det anses vara en allvarlig kränkning mot praktikant­en att ha kollat i dennes journal. Eftersom den fjärde kvinnan enbart gjorde registersö­kningar behöver hon inte betala skadestånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden