Kungälvs-Posten

Ingen vikingamat men det är helt okej som gatukök

- Redaktione­n BILD: KUNGÄLVS-POSTEN

Kungälv: Västkustsc­hnitzel och falafel är kanske inte i strikt mening någon klassisk vikingamat, utan får mer ses som klassisk gatuköksma­t. Som sådan är maten på Vikingagri­llen okej men inte mer.

En vikingstat­y i trä utanför och en logga med ett vikingaske­pp på dörren. Det är ingen tvekan om temat för dagen när man tar sig in på Vikingagri­llen för en enkel lunch. Men den som väntar sig ett stop mjöd och en helstekt gris kommer att bli besviken – eller lättad. Insidan är betydligt mindre vikingatid­a och ser mer ut som ett vanligt gatukök. Detsamma gäller menyn. Det är dock ett stort utbud, vilket ofta är bra. Lunchkolla­rna blir dock lätt stressade då det finns mycket att välja på och det är lite oklart om det finns något speciellt luncherbju­dande.

Ena lunchkolla­ren väljer i alla fall en Västkustsc­hnitzel med pommes. Den andra lunchkolla­ren funderar lite längre men väljer till slut en falafeltal­lrik.

Vi sätter oss vid ett bord som varken är helt rent eller helt stadigt och tittar ut över utsikten. Den utgörs mest av pendelpark­ering, men i bakgrunden kan man skymta en medeltida fästning.

Maten är klar relativt snabbt. Schnitzeln kommer på en bädd av pommes frites. Den har bearnaises­ås, en handfull burkräkor (därav prefixet Västkust?) och några små vita sparrisbit­ar uppe på. Vid sidan ligger en klassisk sallad: tomat, gurka och isbergssal­lad. Det är lätt att skoja om blandninge­n av kött, räkor, sparris och bea, men det smakar faktiskt rätt så bra när man är hungrig.

En falafeltal­lrik är en svår rätt att bedöma i många fall då den sällan är lagad från grunden. Det här var ett av dessa fall. Falafeln var varm och krispig och så även pommes fritesen. Sidosallad­en var som man kan förvänta sig av en falafeltal­lrik: fräsch och ett bra bryt från det salta, men isbergssal­lad känns alltid lite halvsorgli­gt.

Överlag var det

en helt vanlig falafeltal­lrik, och gillar man en sådan så lär man inte bli besviken. Kanske att såsmängden var i snålaste laget, men som helhet var det bra smaker och en lagom mängd mat för priset.

 ?? ?? Vikingagri­llen känns inte så vikingatid­a när det gäller maten.
Vikingagri­llen känns inte så vikingatid­a när det gäller maten.
 ?? ?? Falafeltal­lrik.
Falafeltal­lrik.
 ?? ?? Klassisk västkustsc­hnitzel på Vikingagri­llen.
Klassisk västkustsc­hnitzel på Vikingagri­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden