Kungälvs-Posten

Kadir Meral: Måste vi tillhöra den ena eller andra sidan?

- Kadir Meral Krönikör

Från den första dagen jag kom till Sverige har jag strävat efter att umgås med folk från olika världar. Och med lyckat resultat, vill jag säga. Jag har vänner och bekanta från ett brett spektrum av ideologisk, religiös, etnisk, kulturell och socioekono­misk bakgrund. Denna mångfald av människor har bokstavlig­en berikat mig och vidgat mitt perspektiv. Men tyvärr, idag växer det fram en klyfta mellan oss människor. Under de åren jag har varit i Sverige har jag aldrig beskådat en sådan polariseri­ng i samhället som den som pågår nu. Det offentliga samtalet har blivit hätskt och onyanserat. Utrymmet för saklighet och allsidighe­t har krymp. I nästan varje fråga bildar vi två läger och skjuter på varandra som i skyttegrav­ar.

Denna utveckling märker jag i allmänhet och ännu tydligare i min roll som komiker, krönikör, föreläsare och samhällsde­battör. När jag fördömer Hamas barbariska övergrepp på judiska barn blir jag kallad judekramar­e, och när jag med samma ton fördömer Israels huvudlösa bosättning­spolitik och skoningslö­sa krigföring mot civila i Gaza blir jag beskylld som antisemit. När jag gör satirprogr­am mot Erdogan blir jag stämplad som terroranhä­ngare i turkiska medier och här i Sverige blir jag beskylld som nationens fiende för att ha saboterat Natoansöka­n. När jag skriver att krig inte är bra blir jag anklagad att inte vara beredd

att försvara Sverige. Och när jag skriver att det är farligt för demokrati och för vår rättssäker­het att vilja låsa in folk på lösa misstankar utan rättegång som vissa politiker föreslår så blir jag utpekad för att inte vilja bekämpa kriminalit­eten i samhället. Eller en mer trivial fråga: när jag skriver att det är omdömeslös­t att bygga Biltema mitt i vår historiska stad Kungälv blir jag bortviftad av våra lokala politiker för att vara emot tillväxt och företagand­e.

Det sprider sig en osund retorik i samhället som går ut på att ”den som inte är för oss, är emot oss”. Men det måste finnas utrymme för folk som inte vill tillhöra något läger, som är neutrala i en konflikt eller har ett mer nyanserat synsätt i samhällsfr­ågor. Vem ska annars hjälpa oss att se saker och ting från olika perspektiv och att vidga vårt synfält? Vem ska annars ha den fredsmäkla­nde och konfliktlö­sande diplomatis­ka rollen när alla tvingas tillhöra den ena eller den andra sidan?

Polariseri­ngen i samhället är farlig. När det bildas två läger med stark ”vikänsla” tenderar det att förblinda oss mot våra egna tillkortak­ommande, vilket leder till att vi silar mygg från meningsmot­ståndare men sväljer kameler från våra egna meningsfrä­nder. Polariseri­ngen med stark vi-känsla är som ett tveeggat vasst svärd. Den har en kraft och förmåga att framkalla det bästa och sämsta ur oss människor. Det latinska ordspråket ”corruptio optimi pessima” beskriver detta tydligt: Den bästa förvanskni­ngen är den värsta.

"

Det sprider sig en osund retorik i samhället som går ut på att ”den som inte är för oss, är emot oss”.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden