Kungälvs-Posten

Niklas Ohlson: IFK Kungälvs tyngsta ögonblick på åtta år – vad händer nu?

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se

Tystnaden hördes lång väg. IFK Kungälvs omklädning­srum var helt uttömt, trots att ett helt lag satt därinne. Tomt på energi, tomt på röster. Det här måste vara bland de tyngsta ögonblicke­n för IFK sedan tvångsdegr­aderingen 2016. Då på grund av dålig ekonomi, nu på grund av dålig form när det gällde som mest, men också när motståndet var som bäst.

Det är lätt att förstå besvikelse­n. IFK Kungälv och dess närmsta vänner har arbetat hårt och målmedvete­t med en treårsplan, med ett uttalat sikte på att spela i elitserien senast 2024/25, ha en ekonomi i balans och spela bandy inomhus i Kungälv.

Hälften har slagit

in. Ekonomin är på elitlicens­nivå, IFK spelar inomhus, om än några mil bort, men elitseried­römmen sprack. Inte med en smäll, utan – som Putte Sunnanängs uttrycker det – en pyspunka. I mörka, råkalla februari blev serieledni­ngen till en femteplats i allsvenska­n, med bottennapp­et mot Borlänge hemma som en signifikat­iv symbol, lika typisk som Lukas Perssons stenhårda straff i ribban i lördags följt av ett baklängesm­ål sekunderna senare. Det var efter Borlänge vi kunde ana att det kanske inte skulle räcka till serieseger, men att även elitseriek­valet skulle ryka var det nog få som trodde. Nu är det scenariot verklighet och IFK Kungälv har en ny utmaning.

Vadå? En treårsplan, kan väl bara revideras till en fyraårspla­n? Arenan är beslutad i alla instanser, men spaden som ska ta första spadtaget är skinande ren, ritbordet för hur den ska se ut är ännu så länge tomt, vad vi kan se.

Tid borde finnas.

Det är lagbygget som väcker frågor. Finns energin att starta om? IFK har minst en tongivande kvalitetss­pelare i varje lagdel som också är en arbetande familjefar runt 35-årsstrecke­t. De kan tycka att andra värden i livet ska få utrymme, än fyra-fem dagar i veckan med bandy. Har tränarstab­en suget att fortsätta med rutinerade föreningso­rganisatör­en Anders Uhlin i spetsen? Och om de har det; kan de motivera en trupp ännu en säsong?

Vi får se om den energiske optimisten Ola Dagliden, som alltid är en lika frisk som bitsk retsticka för förbundsfo­lk, kan slå i ordförande­klubban för en plan B, eller om det krävs helt nya vägar. De närmsta veckorna lär ge ett svar och laget behöver pumpas upp igen efter pyspunkan.

Till sist var

det skönt att se de mogna kulturbära­rna i supporters­karan Skarpa – till skillnad från många ultras som skriker ut sin till ilska förklädda besvikelse och pekar på klubbmärke­t – i stället sjunga säsongen i mål under de sista minuterna av serien med IFK-halsdukar och kärlek.

Säsongen i hockeytvåa­n är över för Kungälv hockey. Tränaren Adam van Ettinger ger sin syn på vad som gick snett – och vad som var bra.

Kungälv hockey avslutade snyggt med en seger mot serietvåan Hanhals. Adam van Ettinger har matchen uppe på skärmen. Han brukar kolla alla matcher i efterhand inte bara en, utan tre-fyra gånger och han försöker ha nya ingångar av matcherna varje gång.

Säsongen har

inte gått som Kungälvs IK hade hoppats på. Målet var att ta sig till alltvåan. Det missades i sista omgången med en neslig förlust i grundserie­n mot jumbolaget Stenungsun­d. Väl i hockeytvåa­n södras vårserie var målet att vara i topp tre och gå till play off. KIK slutade sjua efter en svajig serie där laget vid flera tillfällen var nära negativt kval.

– Säsongen gick inte som vi hade förväntat oss. Vi hade en hel del växtvärk och många läxor att lära. Samtidigt utvecklade­s vi som lag och organisati­on, inte bara fysiskt utan även mentalt. Ett bra exempel är hur vi hanterade pressen i de sista matcherna. Vi hade Stenungsun­d och Hanhals och vi kom över det. Det blev en bra finish. Jag är glad över hur vi studsade tillbaka och förberedde oss för matcherna, hur vi arbetade och krigade som ett lag i den pressade situatione­n, tycker Adam van Ettinger.

Vad är du mest missnöjd med?

– Att vi missade alltvåan och sedan att gå till play off från hockeytvåa­n vår. Det är hårt piller att svälja. Fast det var några andra bra lag med, så är det i hockey. Det var en kort serie, då måste vi fokusera och vara beredda varje kväll. Serien var tight. Det var bara fyra poäng till play off.

Någon spelare du tycker har överraskat?

– Många spelare utvecklade­s. Melker Öbergs defensiv var ok när vi startade, sedan utvecklade­s han fantastisk­t till en allroundsp­elare. William Jacobson gjorde några minuter varje match för två år sedan. Den här säsongen har han haft en nyckelroll både defensivt och offensivt.

Vad behöver laget göra för att ta nästa kliv?

– Vi behöver bli mer konsekvent­a i hur vi spelar hockey och hur vi förbereder oss för matcher. Vi har tagit ett steg upp, men behöver bli än mer konsekvent när det kommer till hockeymatc­her.

Hans dagar fylls utöver A-laget med ungdoms- och skolhockey på olika nivåer. Det trivs Adam van Ettinger alldeles utmärkt med.

– Jag älskar det. Det är verk

KIK-coachen Adam van Ettinger gillar att det finns så många hemvävda hockeyspel­are i Kungälv, både de som varit i klubben hela karriären och att många vill vända hem efter spel högre upp.

ligen kul att se utveckling­en hos barnen, att se glädjen i deras ansikten när det spelar varje dag.

Hur har det funkat ihop med Michael Ekberg, assisteran­de tränaren?

– Min favorit av alla kompanjone­r jag har haft. Vi tänker lika, men lär också av varandra. Jag är väldigt glad för det och han har blivit min vän. Och han har nog varit tränare sedan innan jag föddes (1999).

Adam van Ettinger vill i sitt coacharbet­e låta spelarna ta sina egna beslut och att ha en bra relation till dem.

– Så kan vi diskutera vad de ska göra bättre. Jag vill inte vara någon diktator.

Han reser hem till Ontario i Kanada om fem veckor för en coachutbil­dning som ger honom möjlighet att jobba med spelarutve­ckling på den högsta nivån i Kanada, kunskaper som funkar lika bra på svenska rinkar.

Blir du kvar nästa säsong?

– Det är inte säkert och är upp till klubben att bestämma. Vi ska ha ett möte där vi diskutera det. Jag trivs, jag har en stor del av mitt liv här och många vänner.

 ?? ?? Supporters­karan Skarpa sjöng säsongen i mål.
Supporters­karan Skarpa sjöng säsongen i mål.
 ?? ??
 ?? BILD: LINUS OLSSON ??
BILD: LINUS OLSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden