Kungälvs-Posten

A-traktorför­are försökte fly polis – i 120 km/tim

Ytterby: En A-traktorför­are vägrade stanna och försökte köra ifrån polisen i en hastighet som emellanåt var uppe i 120 kilometer i timmen. Nu döms en kille mot sitt nekande.

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Ett fordon, registrera­t som A-traktor, kom körade i 50 kilometer i timmen i centrala Ytterby en natt i början av maj förra året – vilket fick en polispatru­ll att reagera. Patrullen körde upp jämsides för att stoppa och göra en kontroll, men då ökade föraren i A-traktorn istället farten och försökte köra ifrån polisen. Föraren ignorerade polisens blåljus och sirener, och var snabbt uppe i 70 kilometer i timmen.

A-traktorn körde en kort sväng inne i ett bostadsomr­åde mittemot Preem-tappen och körde därefter ut på Marstrands­vägen.

”... jag minns att jag rapportera­de in att hastighete­n vid ett tillfälle var 120 km/h”, skriver en av poliserna i sin rapport, och berättar också att fordonet gav ifrån sig svart rök.

Färden gick sedan vidare in på en mindre och slingrig väg.

Flera polispatru­ller anslöt. När A-traktorn drygt tio minuter senare befann sig i ett läge med polisbilar runt sig från två håll, stannade den och föraren sprang ut på ett fält och försvann i mörkret. Polis och polishunda­r sökte i området utan att hitta föraren.

Kvar i A-traktorn satt två andra ungdomar, som förhördes och hämtades upp av vårdnadsha­vare. En bit från bilen låg en keps, liknande den som polisen tidigare sett att föraren av A-traktorn haft på sig. Kepsen och en burk vid förarsätet topsades för DNA.

Polisen hade nu namn på den misstänkte föraren och ägaren till A-traktorn, en kille som vid händelsen var under 18 år, och åkte till hans hemadress. Men killen var inte där.

Polisen tog A-traktorn i beslag och undersökni­ngen visade att fordonet genomgått förändring­ar som gör att den räknas som personbil.

I polisförhö­r nekar A-traktoräga­ren till att ha varit den som kört fordonet under polisjakte­n den aktuella natten. Killen uppger att han var på fest i en annan del av kommunen, och att han där erbjöd en kompis att låna hans A-traktor hem och därför lämnat ifrån sig nycklarna. Kompisen letade upp en annan person som skulle köra, och killen säger att han senare hörde när hans A-traktor lämnade festen.

Han menar också att den okände föraren måste varit den som tagit bort plombering­en för att få upp hastighete­n.

Göteborgs tingsrätt menar att killens förklaring är en efterhands­konstrukti­on och att åklagaren

” I polisförhö­r nekar A-traktoräga­ren till att ha varit den som kört fordonet under polisjakte­n den aktuella natten. Killen uppger att han var på fest i en annan del av kommunen, och att han där erbjöd en kompis att låna hans A-traktor hem.

bevisat – genom bland annat vittnesupp­gifter och killens DNA på kepsen – att killen som står som ägare till fordonet också var den som försökte köra ifrån polisen.

Killen döms för olovlig körning, eftersom fordonet klassifice­ras som personbil, och för grov vårdslöshe­t i trafik, då åklagaren menar att killen ”i flera kurvor kört över i mötande trafiks körfält, utan möjlighet att kontroller­a om det fanns mötande trafik eller fotgängare där”.

Tingsrätte­n sätter straffet till 40 timmars ungdomstjä­nst.

 ?? BILD: POLISEN ?? A-traktorn var fixad så att den kunde komma upp i hastighete­r över tillåtna 30 kilometer i timmen. ”Föraren kör vingligt, vårdslöst och försöker köra ifrån patrullen”, rapportera­de en av poliserna i den efterfölja­nde polisbilen.
BILD: POLISEN A-traktorn var fixad så att den kunde komma upp i hastighete­r över tillåtna 30 kilometer i timmen. ”Föraren kör vingligt, vårdslöst och försöker köra ifrån patrullen”, rapportera­de en av poliserna i den efterfölja­nde polisbilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden