Kungälvs-Posten

Överklagad­e domen efter skjutninge­n – ångrade sig

- Catrin Hansson catrin.hansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: En man i 20-årsåldern dömdes till fängelse efter skjutninge­n mot en bostad i Munkegärde i somras. Han överklagad­e domen men har dragit tillbaka sin överklagan, då det stod klart att han inte skulle frikännas.

En natt i juni förra året avlossades flera skott in i en bostad i Munkegärde och i december dömdes en man i 20-årsåldern till tre års fängelse för medhjälp till grovt olaga hot.

Kungälvs-Posten har tidigare berättat att han förnekat brott och också har överklagat tingsrätte­ns dom. Men i början av februari – bara några dagar efter att huvudförha­ndlingen avslutats i hovrätten – kom ett mejl från hans försvarare, advokat Magnus Johansson, med beskedet:

”På uppdrag av NN får jag härmed meddela att denne återkallar sitt överklagan­de.”

På KP:s

fråga om varför hans klient valde att dra tillbaka sin överklagan, svarar Magnus Johansson att han av advokateti­ska skäl är förhindrad att redogöra för vad han diskuterar med sin klient, men menar att hans klient förnekar brott och anser att han skulle ha frikänts.

”När han, några dagar efter att huvudförha­ndlingen i hovrätten hade avslutats, var kvar i häkte, stod det dock klart att han inte skulle komma att frikännas samt att han skulle ådömas ett fängelsest­raff”, skriver Magnus Johansson i ett mejlsvar till KP, och att hans klient därför valde att återkalla sitt överklagan­de.

På vilket sätt stod det klart att din klient inte skulle frikännas i hovrätten?

”Det gick inte att dra någon annan slutsats. Skulle hovrätten, vid sin överläggni­ng, ha kommit fram till att frikänna honom, skulle han ha blivit släppt ifrån häktet innan hovrättens dom”, svarar Magnus Johansson.

Så hans val att dra tillbaka sin överklagan var för att undvika ett eventuellt längre fängelsest­raff?

”Du får dra dina egna slutsatser. Men den risken hade ju funnits.”

Åklagare Viktor

Törnekes överklagan av tingsrätte­ns dom förfaller, i och med att den gjordes i anslutning till den dömde mannens överklagan.

”Jag är nöjd med den bevisvärde­ring tingsrätte­n har gjort i målet och att de delat min bedömning kring händelsefö­rloppet av vad som hände vid skjutninge­n i Kungälv natten till den 10 juni”, skriver Viktor Törneke i ett mej till KP.

”Det hade varit intressant att få hovrättens syn på ett par juridiska frågor gällande rubricerin­g och gärningsma­nnaskap men på det hela taget är jag nöjd med utgången i målet”, uppger Viktor Törneke.

Hovrätten har enligt sitt beslut skrivit av målet och därmed står tingsrätte­ns dom fast, vilket också innebär att tingsrätte­ns fällande dom vinner laga kraft.

Arkivbild – skotten i Munkegärde natten mot 10 juni 2023.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ??
BILD: LINUS OLSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden