Kungälvs-Posten

Eldade trots avrådan från brandkåren – två åtalas

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: En eldning gick överstyr och spred sig över en yta på drygt 3 600 kvadratmet­er i den torra terrängen i Romelanda i våras. Nu åtalas två män – som samma dag av räddningst­jänsten avråtts från att elda.

Strax innan 12 en måndag i april förra året inkom ett larm till SOS om en brand med öppna lågor – bara ett tiotal meter från ett hus – som höll på att sprida sig mot en omkringlig­gande skog på en adress i Romelanda.

Bohus räddningst­jänstförbu­nd hade tidigare samma morgonen starkt avrått en person från att elda – även om det inte rådde eldningsfö­rbud – med skälet att det var torrt i markerna, risk för gräsbrand och kraftig vind.

”Jag vet att nordostlig vind är ilsken och den kan ofta överraska i eldningsmo­ment. Den är byig och opålitlig, det gör att den är svårbemäst­rad”, uppger insatsleda­ren, som tog emot telefonsam­talet.

”Jag tolkar det som att personen skall göra det en annan dag”.

Personen som ringde räddningst­jänsten, en kompis till markägaren i Romelanda, menar att det var dålig täckning under samtalet och att svaret han fick var ”väldigt oklart”. De satte igång med eldningen, men så började det plötsligt att blåsa.

”Den började sprida sig. Vi fick panik och började hämta hinkar för att ta vatten för att kunna släcka elden”, säger mannen i polisförhö­r.

Markägaren uppger att

kontakten med räddningst­jänsten gjordes för att få bekräftat att ”det inte förelåg några bekymmer” för att elda.

”Man skall alltid ringa räddningst­jänsten när man skall elda, så att de vet vad som pågår”, säger markägaren.

Nu åtalas markägaren och hans kompis för allmänfarl­ig vårdslöshe­t – bland annat för att ha eldat utomhus trots att räddningst­jänsten avrått, inte haft tillräckli­ga säkerhetså­tgärder och saknat lämplig släcknings­utrustning.

Båda männen förnekar brott och pekar bland annat på att det inte rådde eldningsfö­rbud den aktuella dagen. Kompisen menar att han enbart skulle vara med som eldningsva­kt och förstår inte varför han blir åtalad.

Under sommaren 2023 framkom det också att det vid tidpunkten för branden funnits sprängämne­n i en av de närliggand­e byggnadern­a.

Åtalet ska upp i Göteborgs tingsrätt för avgörande.

 ?? BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN ?? Ett vittne, som först sett ett rökmoln över träden, berättar att ”hela åkern” stod i lågor och att två män på plats försökte släcka elden med hjälp av en vattenslan­g och hinkar.
BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN Ett vittne, som först sett ett rökmoln över träden, berättar att ”hela åkern” stod i lågor och att två män på plats försökte släcka elden med hjälp av en vattenslan­g och hinkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden