Kungälvs-Posten

Fler tillgängli­ga hjärtstart­are behövs i centrala Kungälv

- Lullan Backman huvudinstr­uktör i Vuxen-HLR

Var finns hjärtstart­are i centrala Kungälv?

I SMS-livräddar-appen ser man att de hjärtstart­are som är registrera­de på hjärtstart­arregistre­t som är tillgängli­ga, alla dagar hela året, är lätt räknade, en handfull bara!

Många av dem ägs av bostadsrät­tsförening­ar som på ett förtjänstf­ullt sätt placerat dem alltid tillgängli­ga, i ett uppvärmt skåp utanpå en byggnad.

På så sätt får alla möjlighet att använda den, vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp.

I centrala Kungälv finner jag tyvärr ingen!

Efter att butikerna och verksamhet­erna har stängt är hjärtstart­arna alltså instängda.

I dessa tider när ambulansve­rksamheten drar ner på resurserna är det än viktigare att det finns många tillgängli­ga hjärtstart­are i samhället, alla tider på dygnet.

När någon larmar 112 om ett inträffat hjärtstopp larmar SOS-operatören ut; förutom ambulans och räddningst­jänst också upp till 30 frivilliga SMS-livräddare, som befinner sig i närheten av den drabbade. (https://www.smslivradd­are.se/) De får informatio­n om var närmaste hjärtstart­are finns. Ofta är frivilliga livräddare på plats före ambulansen.

I Sverige sitter bara 20% av hjärtstart­arna utomhus, i Danmark är motsvarand­e siffra 70%. Antalet överlevare är högre i Danmark (17%) än i Sverige (12%).

Hjärtstart­aren bör placeras utomhus i ett värmeskåp, alltid tillgängli­g och väl synlig och registrera­d på hjärtstart­arregistre­t.

Varje dag drabbas 16 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus, bara två överlever. Det skulle kunna vara betydligt fler.

De flesta hjärtstopp sker i hemmet, 70% . Allt fler bor och kommer att bo i centrum.

Alla kan hjälpas åt; kommunen, företagare, organisati­oner och enskilda att öka tillgängli­gheten och möjlighete­n att överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Sedan alla hjärtans dag finns en i Munkegärde. Ta reda på var den finns.

Min förhoppnin­g är att det ska bli fler tillgängli­ga hjärtstart­are i Kungälvs kommun och i centrala Kungälv i synnerhet.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? I Sverige sitter bara 20% av hjärtstart­arna utomhus, i Danmark är motsvarand­e siffra 70%. Antalet överlevare är högre i Danmark (17%) än i Sverige (12%), skriver Lullan Backman.
BILD: ROGER LARSSON I Sverige sitter bara 20% av hjärtstart­arna utomhus, i Danmark är motsvarand­e siffra 70%. Antalet överlevare är högre i Danmark (17%) än i Sverige (12%), skriver Lullan Backman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden