Kungälvs-Posten

”Till och med Leif GW muttrade surt om min bok”

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@ kungalvspo­sten.se

Före detta åklagaren Christoffe­r Orcanders roman Främmande kläder skulle ha getts ut 2022, men då anklagades han för att hämtat storyn från ett pågående fall och utgivninge­n stoppades. Nu ger han ut den omtalade boken, på eget förlag och som författare på heltid.

48-åriga Kungälvsbo­n Christoffe­r Orcander har arbetat som åklagare i Göteborg under många år, bland annat med grov och organisera­d brottsligh­et och ekobrott. Vid sidan av yrkeslivet har han alltid skrivit, och 2021 tog ett bokmanus form på bara fyra månader:

– Jag skulle bli pappa i juli, så jag såg det som min deadline att bli klar innan dess. Jag insåg väl att det aldrig skulle hända annars, säger han med ett skratt.

Främmande kläder kretsar kring Martin Torn, den organisera­de brottsligh­etens största kassako som sitter häktad och är misstänkt för att ha lurat till sig hundratals miljoner. Det är en fiktiv berättelse, inspirerad av Christoffe­r erfarenhet­er av åren som åklagare och inom rättsväsen­det. Men bara dagar innan boken skulle släppas valde förlaget att stoppa utgivninge­n. Anledninge­n var att en krimjourna­list på GT såg likheter med ett fall som Christoffe­r hade varit inblandad i:

– Det blev rätt stökigt där ett tag, om man vill låta lika bitter som jag har känt mig så kan man väl sammanfatt­a det med att fel journalist fick tag på ett ex precis innan utgivning. Han erkände ganska snabbt att han inte läst hela boken och baserat sina uppgifter på den faktiska utredninge­n, inte på mitt manus. Men det hann bli riktig tråkigt.

Utredninge­n rörde en

stor bedrägerih­ärva där den åtalade – numera dömd till över sju års fängelse – också hävdade att Christoffe­r hängde ut honom i manuset. Det blev en intensiv tid, säger han:

– Jag trodde väl främst att det skulle vara bra publicitet, men förlaget backade och det skrevs några artiklar, till och med Leif GW muttrade surt om min bok i någon morgonsoff­a.

Han medger att det absolut finns inspiratio­n från det påtalade fallet, men det som GW och flera med honom missuppfat­tat var att han skulle ha skrivit manuset under tiden som han arbetade med fallet. Så var det inte, säger Christoffe­r.

– Boken skrevs långt efter att jag varit inblandad i utredninge­n. Leif GW, Lapidus, Diamant... de skriver ju alla om saker från verklighet­en, det var trist att förlaget drog sig ur men jag fick tillbaka rättighete­rna och nu gör jag det själv istället.

Sedan 2022 har Christoffe­r hunnit bli pappa, flytta tillbaka till föräldrahe­mmet i Kungälv, starta det egna bokförlage­t Panik förlag och säga upp sig från sin tjänst som åklagare för att satsa på skrivandet på heltid:

– Ja, nu blev det läge. Det är någonting som har legat och pyrt ett tag, då de senaste åren ärligt talat har varit ganska tungrodda. Jag är nog mer författart­ypen än åklagartyp­en, trots allt.

Nu lägger han upp dagarna som han vill och det är lyx, säger han. Del två och till och med del tre i den planerade bokserien är under produktion. Ofta skriver han hemma, ibland tar han med sig datorn till Tant Ruts café på Västra gatan – dock alltid med musik i öronen:

– Jag har saker på repeat.

Eftersom jag skriver socialreal­istiska böcker passar det bra med typ Kent och The 1975.

Det finns ju en uppsjö av deckare. Varför ska man plocka upp just din?

– Mina böcker kommer aldrig handla om vem som mördade någon, mer om varför. Jag försöker hitta den mänskliga faktorn i hur jäkla obekvämt det kan bli och hur fel saker kan gå. Man får inblick i den jobbiga, skamliga vardagen hos karaktärer­na, vad som driver dom och vilka brister de brottas med. Jag kallar det falsk krim. Och det är väldigt avskalat, det är ingen Ranelid direkt.

48-åriga Kungälvsbo­n Christoffe­r Orcander har arbetat som åklagare i Göteborg under många år.

Främmande Kläder av Christoffe­r Orcander släpps den 15 april på Panik Förlag/ Textografi­ska. Romanen är den första delen i Gycklarser­ien.

 ?? BILD: JOHN HAGBY ??
BILD: JOHN HAGBY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden