Kungälvs-Posten

Fick ingen tolk – nytt strul i rättegånge­n mot Ola Bini

- BILD: PRIVAT Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

Ecuador/Kungälv: ”Något konstigt händer alltid och det är svårt att förbereda sig mentalt”. Så sa Ola Bini i höstas om rättegånge­n mot honom i Ecuador. När fallet nu tas upp i en ny instans har förhandlin­garna avbrutits två gånger – på grund av tekniskt strul och problem med tolk. – Man blir inte förvånad längre, jag skulle bli förvånad om något gick vår väg, säger Görel Bini Gustafsson, mamma till Ola.

För drygt ett år sedan friades Ola Bini från anklagelse­rna om intrång i det statliga telekombol­agets datasystem i Ecuador. Programmer­aren från Kode räknade med en överklagan – så skedde också.

Den 1 februari rapportera­de Kungälvs-Posten om stundande förhandlin­gar i en ny rättslig instans. När förhandlin­garna drog i gång en vecka senare fanns dock ingen tolk och förhandlin­garna sköts fram. De tog vid igen i måndags kväll i förra veckan men inte heller den här gången kom man långt. Efter tekniskt strul och problem med tolken, som inte tolkade allt som sades, ajournerad­es förhandlin­garna igen.

– De är inte bra på teknik. Det kan man konstatera, säger Görel Bini Gustafsson.

Ola Binis svenske advokat Thomas Bodström reagerar starkt.

– Det är naturligtv­is helt oacceptabe­lt att man inte kan lösa tekniska problem samt tolkfrågor när man dessutom haft så mycket tid på sig, säger han i en skriftlig kommentar.

Förseninga­r har åter präglat processen som pågått sedan 2019 (se faktaruta nedan). Förhandlin­garna i den nya instansen skulle ha startat i september 2023, nu dröjde de alltså till februari 2024.

– Om en rättegång ska skjutas upp ska det finnas goda grunder för det. Det gör det inte här, utan utgör i stället ett antal svepskäl, säger Thomas Bodström.

När Kungälvs-Posten intervjuad­e

Ola Bini i höstas berättade han att han ville få två av de tillsatta domarna utbytta. Detta på grund av att de tidigare beslutat att han skulle stanna i fängelset.

Kravet har följt med in i de påbörjade förhandlin­garna men domarna finns kvar.

– Om en domare har dömt i en tidigare instans är hen naturligtv­is jäv. Det finns ju en förutfatta­d mening redan innan rättegånge­n i den högre instansen har inletts. Hela poängen med att kunna överklaga en dom är att man får en ny bedömning av en annan person eller domstol. Då kan det förstås inte vara samma domare, säger Thomas Bodström.

Under veckan förväntas domstolen göra ett tredje försök att genomföra förhandlin­garna. Innan förra veckans slut skulle ett nytt datum meddelas men på torsdagsfö­rmiddagen fanns ännu inget besked.

I höstas berättade

Ola Bini att han inte förväntar sig något avgörande innan Högsta domstolen. Han har inte ändrat uppfattnin­g sedan dess.

– Jag har inte särskilt mycket hopp om en rättvis överklagan, säger han i en intervju med Sveriges Radio på torsdagsmo­rgonen.

Även Görel Bini Gustafsson tror på fortsatt kamp innan sonen kan bli fri.

– Ganska tidigt sa advokaten att det skulle kunna ta några år men det var svårt att förstå, och det känns inte som att vi ser slutet nu heller, säger hon.

Från början hävdade

Ecuadors tidigare president Lenín Moreno att Ola Bini varit del av en spioncentr­al under ledning av Wikileaks grundare Julian Assange. Formellt anklagas han dock för intrång i det statliga telekombol­agets datasystem.

Ola Bini riskerar fem års fängelse. Åtalet har ifrågasatt­s av FN:s särskilda sändebud för yttrandefr­ihet, Amnesty Internatio­nal och andra människorä­ttsorganis­ationer.

"De är inte bra på teknik. Det kan man konstatera. Görel BIni Gustafsson

 ?? ?? Ola Bini vid ett tidigare tillfälle i domstolen.
Ola Bini vid ett tidigare tillfälle i domstolen.
 ?? BILD: PRIVAT ?? I slutet på mars åker Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson tillbaka till Ecuador för att stötta sonen.
BILD: PRIVAT I slutet på mars åker Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson tillbaka till Ecuador för att stötta sonen.
 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? Thomas Bodström reagerar på de problem som uppstått i samband med förhandlin­garna.
BILD: ANDERS YLANDER Thomas Bodström reagerar på de problem som uppstått i samband med förhandlin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden