Kungälvs-Posten

Vår trygghet blir beroende av USA:s utrikespol­itik

- Ragnar Hartelius För fredsfören­ingen i Kungälv

Låt oss först slå fast. Sverige skall göra vad som krävs för att värna vår nationella gräns, vår livsstil och vår identitet som ett fritt och demokratis­kt land. Detta är nog alla överens om. Men vägen dit tål att diskutera.

I skuggan av Rysslands oberättiga­de anfallskri­g mot Ukraina uppstod stor oro för vår svenska säkerhet. Utan någon egentlig analys är vi därför numera medlemmar i Nato. Därtill har Sverige ingått ett avtal med USA om att disponera baser med mera i Sverige. DCA-avtalet (defence cooperatio­n agreement). Avtalet finns i sin helhet på riksdagens hemsida.

I Nato har Sverige bland annat rollen som transitlan­d för försvaret av Nordkalott­en och Östersjöom­rådet. Vi är också lagringspl­ats för olika vapensyste­m (kärnvapen ej undantaget). Svenska soldater riskerar numera att dödas i konflikter som ligger långt utanför vårt närområde. Det kanske är ett pris vi får betala … MEN …

I ett separat avtal, DCA, ges USA tillträde till svenska militärbas­er. DCAavtalet innebär att vi ger upp vår överhöghet över alla väsentliga inhemska försvarsan­läggningar (17 stycken) i händelse av kris. Vår trygghet blir beroende av USA:s utrikespol­itik och en eventuell angripare måste utgå från att det i våra vapenlager finns kärnvapen.

Vi måste komma ihåg att alla stormakter agerar utifrån sin egen agenda för dominans och inflytande i omvärlden. Exempel på aggressiv stormaktsp­olitik finns i Irak, Afghanista­n, Moldavien, Georgien och Ukraina. Och vem vet vad presidentv­alet i USA får för konsekvens­er?

Så medborgare, tänk till! Krig är det mest fasansfull­a som finns. Nato är numera verklighet och det får vi förhålla oss till, men DCA-avtalet med USA, där vi ger bort vårt självbestä­mmande, är farligt. Det måste stoppas av riksdagen. Dessutom måste vi i Nato arbeta hårdare för att hålla Sverige kärnvapenf­ritt.

 ?? BILD: THOMAS NILSSON ?? USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken, Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n och utrikesmin­ister Tobias Billström.
BILD: THOMAS NILSSON USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken, Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n och utrikesmin­ister Tobias Billström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden