Kungälvs-Posten

Det är kvinnofien­tligt att ge sig på välfärden

- BILD: MOSTPHOTOS Vänsterpar­tiet Kungälv

8 mars 2024 och det pågår en välfärdssl­akt i Sverige. Regioner och kommuner brottas med historiska underskott och varslen duggar tätt i välfärdsse­ktorerna. Tidölaget har, sedan de kom till makten, 2022 visat en historisk flathet och ovilja att säkra välfärden. Trots att alla kommuner och landsting signalerar om akuta behov av ökat statligt stöd för att klara kostnadsök­ningarna så vägrar regeringen att prioritera det. I stället väljer man att satsa på skattesänk­ningar och ökade bidrag till de som redan har mest. Regeringen­s senaste attack mot de som har det tuffast är de försämring­ar av A-kassan som träder i kraft till hösten.

Att ge sig på välfärden och våra trygghetss­ystem är ett uttryck för kvinnofien­tlighet. Den utvecklade välfärden är en förutsättn­ing för ett mer jämlikt och jämställt samhälle. Många av de sysslor som traditione­llt varit kvinnors uppgift, såsom barnomsorg, vård av sjuka och äldre med mera och som på ett effektivt sätt hindrat kvinnor att bli självförsö­rjande och få samma möjlighete­r som män att arbeta och förverklig­a sig själva, har vi tillsamman­s sett till att ta hand om i vår välfärd. Det är också inom våra välfärdsse­ktorer som en stor andel kvinnor lönearbeta­r i dag.

Regeringen­s slakt av vår välfärd är ett av de största hoten mot jämställdh­eten, och kvinnors möjlighete­r till ett liv på samma villkor som män, på länge. Tusentals

kvinnor riskerar att bli arbetslösa när regioner och kommuner behöver säga upp personal. De lanserade försämring­arna av a-kassan gör de arbetslösa­s situation allt svårare att få livet och ekonomin att gå ihop. Dessutom leder nedskärnin­garna till att välfärden urholkas och till minskad tillit till vård, omsorg och barnomsorg, vilket i sin tur leder till en uppenbar risk att jämställdh­eten minskar, eftersom de gamla traditione­lla könsroller­na fortfarand­e lever kvar.

Vänsterpar­tiet är det första feministis­ka partiet i Sverige. Vi lovar att ta kampen mot slakten av välfärden för att behålla och öka den svenska jämställdh­eten!

 ?? ?? ”8 mars 2024 och det pågår en välfärdssl­akt i Sverige. Vi lovar att ta kampen mot den slakten”, skriver Vänsterpar­tiet i Kungälv.
”8 mars 2024 och det pågår en välfärdssl­akt i Sverige. Vi lovar att ta kampen mot den slakten”, skriver Vänsterpar­tiet i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden