Kungälvs-Posten

Annika Haglunds coachades av OS-stjärnorna i klassikern

Hon fick chansen att träna med elitcoachn­ing i Team Santander. Nu har Annika Haglunds från Kareby har gått i mål i En svensk klassiker.

- BILD: PRIVAT BILD: PRIVAT Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Annika Haglunds hamnade i en psykisk och fysisk svacka när hennes man drabbades av stroke för några år sedan. Hon blev sjukskrive­n och åt antidepres­siva mediciner. Sedan kom vändningen, delvis med hjälp av dramakomed­in ”Ur spår” om en tjej som har en lång bit kvar till toppformen, men som bestämmer sig för att åka Vasaloppet. Annika Haglunds inspirerad­es och började träna med Vasaloppet som mål. Vintern 2023 tog hon sig igenom loppet i öppet spår på drygt nio timmar.

– Det var fantastisk­t roligt och jag mådde bra hela vägen. Det var en folkfest och jag träffade massor av människor. Jag hade tränat tre-fyra gånger i veckan. Knappt ett halvår efter att jag började med träningen kunde jag sluta med medicinern­a. Det var som terapi, berättade Annika Haglunds i KP i somras i artikelser­ien Att välja idrott.

Det gav modet att söka till Team Santander, ett projekt där simmarstjä­rnan Therese Alshammar och skidvärlds­mästaren och OS-guldmedalj­ören Johan Olsson lotsade en grupp motionärer på olika nivåer genom en svensk klassiker – Vätternrun­dan, Vansbrosim­met, Lidingölop­pet och till sist Vasaloppet. Annika kom med bland de 100 som fick chansen att ingå i Team Santander. Sitt tidigare Vasalopp kunde Annika Haglunds däremot inte räkna in utan fick starta på noll igen.

Ett drygt halvår efter Vätternrun­dan är Annika klar med klassikern, som en av de runt 80 i projektet som tog sig hela vägen.

– Det var jätterolig­t och häftigt att man kan lära sig nya saker, fast man snart är 50 år. Man utmanar sig själv, får nya vänner och vågar nya saker. Det är min spontana reaktion, säger Annika Haglunds.

Hon fortsätter:

– Jag hade hört så ofta om fysisk aktivitet, men hade inte själv förstått hur stor skillnad det gör innan jag började träna. Jag var deltidssju­kskriven och åt mediciner, idag är jag medicinfri och arbetar, är pigg och

glad. Nu låter jag nästan som en säljare …

Hon arbetade bort

en hel del rädslor och bryderier under klassikerp­rojektet. Coacherna Olsson och Alshammar var till stor hjälp med att bli av med dem.

– Under året har jag varit rädd för att cykla med fötterna fastspända. Jag kom över det och blev lyrisk. Jag var orolig för mörkt vatten, för jag visste inte vad som var under. Jag kom över det. Sedan var jag rädd att åka rullskidor, men på ett läger i Sundsvall lärde jag mig bromsa och svänga. Jag kom över rädslor och hittade glädje i det. Det var fantastisk­t att ha support med kunnigt folk runtom.

Vad betydde det att coachas av Johan och Therese?

– Jättemycke­t. De var oerhört närvarande och svarade på frågor om allt möjligt. De har varit med på alla träningslä­ger och på alla lopp, där de varit med både före, längs med vägen och i mål, där de har tagit emot mig. Therese hjälpte mig när jag inte fick på mig våtdräkten. Och på de långa loppen, när man är väldigt trött mitt i, så står ett gäng med röda flaggor där med extra dricka och peppande ord. Det hade verkligen betydelse för att fortsätta. Jag är jätteimpon­erad av Johan för hur tillgängli­g han kan vara och att han kan namnen på alla.

Nu är det avslutning­sfest med

Team Santanders årgångar från 202223 och 2023-24. Sedan ska Annika Haglunds upp på hästen igen, eller snarare cykeln.

– Jag har signat signat upp mig för Vätternrun­dan till att börja med, men jag tror nog att det blir en hel klassiker till. Jag gjorde Vätternrun­dan på 14 timmar, nu vill jag cykla den på elva eller tolv timmar. Det ska bli kul att se om jag kan förbättra mig.

Vad var jobbigast i klassikern?

– Innan sa jag Vätternrun­dan. Men årets öppet spår på Vasaloppet var det jobbigaste jag har gjort. Jag hade ont nästan överallt, det var plusgrader, bakhalt, sidohalt och dåligt glid.

Ungefär som för Gustav Vasa själv?

– Ja, han var kutryggig och helt slut i ryggen och armarna.

 ?? ?? Annika Haglunds jublar efter ett jobbigt Vasalopp som bärgade En svensk klassiker.
Annika Haglunds jublar efter ett jobbigt Vasalopp som bärgade En svensk klassiker.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Annika Haglunds under 31 glada mil på Vätternrun­dan.
BILD: PRIVAT Annika Haglunds under 31 glada mil på Vätternrun­dan.
 ?? ??
 ?? BILD: PRIVAT ?? Annika Haglunds från Rishammar i Kareby gjorde klassikern med Team Santander. Här springer hon Lidingölop­pet.
BILD: PRIVAT Annika Haglunds från Rishammar i Kareby gjorde klassikern med Team Santander. Här springer hon Lidingölop­pet.
 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Annika Haglunds simmade Vansbrosim­met 8 juli.
BILD: NIKLAS OHLSON Annika Haglunds simmade Vansbrosim­met 8 juli.
 ?? ?? Johan Olsson och Therese Alshammar coachade 100 idrottsama­törer i Team Santander genom En svensk klassiker.
Johan Olsson och Therese Alshammar coachade 100 idrottsama­törer i Team Santander genom En svensk klassiker.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden