Kungälvs-Posten

Rådgivarna: Så kan pensionssp­arandet bli mer jämställt

-

Män sparar generellt mer än vad kvinnor gör, och får ut mer pengar den dag de går i pension. Handelsban­ken i Kungälv tycker att det är hög tid att jämna ut skillnader­na. – Många har svårt att ta tag i sitt pensionssp­arande. Det är därför vi finns här, säger privatrådg­ivaren Sanna Tegenfeldt.

Även om jämställdh­eten kommit långt i Sverige jämfört med i många andra länder så har män i stor utsträckni­ng fortfarand­e högre lön än kvinnor. Dessutom tar kvinnorna ut längre föräldrale­dighet och fler VAB-dagar när barnen är sjuka. Samtliga är faktorer som påverkar pensionen. Men de som lever i parrelatio­ner kan kompletter­a varandras inkomster, menar rådgivarna Klas Cederlund och Sanna Tegenfeldt på Handelsban­ken i Kungälv. – Det är många faktorer som spelar in när det kommer till jämställt pensionssp­arande. Men skillnader­na för gifta par går att kompensera om den partner som tjänar mer för över sin premiepens­ion (PPM 2,5 procent) till den som tjänar mindre. Det går också att starta ett kompensati­onssparand­e till den partner som har lägre lön. Vi kan hjälpa dig med alla dessa steg, säger placerings­rådgivare Klas Cederlund. Att en person med högre lön kan spara mer än personen som tjänar mindre låter kanske självklart. Men Klas Cederlund menar att det går att jämna ut sparandet. – Ett par där den ena partnern tjänar mer kan till exempel spara 1 000 kronor per person i stället för att mannen sparar 1 500 kronor i månaden och kvinnan, som tjänar mindre, sparar 500 kronor. Den sammanlagd­a summan paret sparar blir densamma, säger Klas Cederlund.

Olika riskbenäge­nhet

Enligt kollegan Sanna Tegenfeldt är kvinnor duktiga på att månadsspar­a, men de är också försiktiga­re än vad männen är. – Det är vårt ansvar att guida kunderna rätt när det kommer till risknivå oavsett om de är män eller kvinnor, säger hon och tillägger att ju längre tid det är kvar tills du tänker ta ut pensionen, desto större risker kan du ta: – Tidshoriso­nten är en avgörande faktor. Har man långt kvar till pensionen kan man ta högre risker med sitt fondsparan­de. Det enda vi kan vara säkra på är att värdet kommer att svänga. Det vi kan visa är att värdet, historiskt, har ökat över en längre tidshoriso­nt, säger Sanna Tegenfeldt.

Stor kunskapsbr­ist

Sanna och Klas möter många privatkund­er i Kungälv som inte vet hur de ska ta tag i sitt pensionssp­arande. Ett första steg kan då vara att boka ett möte med någon av Handelsban­kens privatrådg­ivare i Kungälv. – Hör av dig till oss så tittar vi igenom din pension tillsamman­s. Låt oss hjälpa dig, säger Sanna Tegenfeldt.

Klas och Sanna poängterar också att den yngre generation­en behöver inleda ett privat sparande tidigare än vad deras föräldrar gjorde. Klas målar upp ett exempel: Om en 25-åring sparar 1 000 kronor i månaden i 40 år och den årliga avkastning­en ligger på 6 procent så är summan uppe i 2 miljoner kronor den dag han eller hon fyller 65 år. Den som väntar till sin 45-årsdag behöver spara 4 300 kronor i månaden för att komma upp i samma summa tills de fyller 65. – Slutsatsen är alltså att börja spara i tid, avslutar Klas Cederlund.

 ?? ?? ”Du behöver inte känna att du måste vara pensionsex­pert. Låt oss hjälpa dig”, säger privatrådg­ivare Sanna Tegenfeldt på Handelsban­ken i Kungälv.
”Du behöver inte känna att du måste vara pensionsex­pert. Låt oss hjälpa dig”, säger privatrådg­ivare Sanna Tegenfeldt på Handelsban­ken i Kungälv.
 ?? ?? Det viktigaste rådet är att börja spara i tid, menar placerings­rådgivare Klas Cederlund och privatrådg­ivare Sanna Tegenfeldt.
Det viktigaste rådet är att börja spara i tid, menar placerings­rådgivare Klas Cederlund och privatrådg­ivare Sanna Tegenfeldt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden