Kungälvs-Posten

Ett steg närmare cykelbana till Marstrand

Kungälv: Bygget av cykelbanan mellan Ytterby och Marstrand är i full gång. På sträckan genom Tjuvkil har det inte hänt så mycket eftersom flera boende har överklagat planerna, men i förra veckan avslog Mark- och miljödomst­olen deras ärende.

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Den hårt trafikerad­e Marstrands­vägen är smal och slingrig och trafiksäke­rheten är inte på topp, särskilt inte för oskyddade trafikante­r. Därför beslutade Kungälv för flera år sedan att ge Trafikverk­et i uppdrag att anlägga en gång- och cykelväg parallellt med bilvägen. Det skulle dock bli en segdragen historia, bitvis har planerna överklagat­s ända upp till regeringen. Många protester gällde inte i första hand cykelbanan utan det faktum att Västtrafik i samband med bygget ville dra in vissa busshållpl­atser och flytta de återståend­e.

I höstas påbörjades

till slut bygget av cykelvägen och planen var att sommaren 2024 skulle det gå att trampa säkert hela vägen från Kungälv till Marstrand. Samtidigt med bygget breddas också vägen och förses med säkerhetsz­oner som ska förbättra trafiksäke­rheten.

Genom Tjuvkil ligger dock vägrenen fortfarand­e orörd. Här har bygget av cykelbanan ännu inte påbörjats eftersom sju Tjuvkilsbo­r överklagad­e kommunens planer till Mark- och miljödomst­olen. De boende ifrågasätt­er Trafikverk­ets trafikprog­nos och menar att en bredare väg skulle rymma mer trafik och därmed skapa mer buller. Därför krävde de bland annat en bullervall mot vägen. Flera av dem opponerade sig också mot den tilltänkta placeringe­n av busshållpl­atserna och argumenter­ar för att de flesta resenärer måste gå en längre sträcka.

Kommunen skriver i sitt svar att det inte är uteslutet att det blir en annan trafiklösn­ing i framtiden (kallad förbifart Tjuvkil), där man bygger en ny väg längre bort från samhället, men att det är en separat fråga och att man inte vill försena bygget av en gång- och cykelbana.

I förra veckan kom domen och Mark- och miljödomst­olen ser inga skäl att upphäva kommunens detaljplan. De anser inte heller att förändring­arna i vägplanen kommer att ge mer trafik. Det återstår att se om någon av de boende väljer att överklaga beslutet vidare till Mark- och miljöverdo­mstolen. Senast andra april ska en sådan överklagan ha kommit in.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Bygget är i full gång av cykelbanan mellan Kungälv och Marstrand.
BILD: ANNA HEDLUND Bygget är i full gång av cykelbanan mellan Kungälv och Marstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden