Kungälvs-Posten

MP om krisen: ”Behövs mera pengar av staten till regionerna”

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Miljöparti­ster från riksdag och region som besökte Kungälvs sjukhus menar att krisen på sjukhuset är regeringen­s fel. – Regeringen har underfinan­sierat vården länge, säger riksdagsle­damot Janine Alm Ericson.

Det var riksdagsle­damöterna Janine Alm Ericson och Leila Ali Elmi tillsamman­s med Thony Andreasson Aderum, sjukvårdsg­ruppledare för miljöparti­sterna i regionen, som träffade representa­nter för Vårdförbun­det och Läkarförbu­ndet, samt besökte en geriatrika­vdelning på sjukhuset på måndagen i förra veckan.

– Den övervägand­e bilden är en känsla av otillräckl­ighet. Det är något som har förvärrats senaste året med inflations­krisen som inte har kompensera­ts. Från regionen har vi kompensera­t för en del, men vi har inte kunnat kompensera fullt ut. Det märks av ute på varenda avdelning, då blir man alltid någon person kort. Det blir en tuff arbetsmilj­ö och det blir ännu tuffare att behålla och rekrytera personal, säger Thony Andreasson Aderum.

– Det här är en jättevikti­g pusselbit av en vård som är i kris. En vård som regeringen har underfinan­sierat under lång tid och fortsätter att göra trots statsminis­terns löfte om att ingen skulle sägas upp i vården, säger Janine Alm Ericson. Miljöparti­et är med och styr i regionen, har inte ni också ansvar?

– Vi har alltid ansvaret, men finansieri­ngen av sjukvården är ett delat ansvar mellan region och stat. Vi gör det vi kan från regionen, vi tömmer lagren kan man säga, men vi behöver hjälp från staten. Fast trots en inflations­kris har pengarna minskat. Även om vi räknar in beskedet vi har fått i dag, säger Thony Andreasson Aderum.

Samtidigt som MP-politikern­a besökte sjukhuset höll regeringen pressträff där man lovade just mer pengar till sjukvården, sex miljarder kronor fördelat på regionerna i landet. Regeringen bedömer att de pengarna kan användas för att undvika varsel och uppsägning­ar.

– Omräknat i sjuksköter­sketjänste­r så är sex miljarder kronor 7 000 sjuksköter­skor. Det här är ett rejält tillskott. De aviserade varsel vi sett är någonstans kring 6 000. Vi har nu fog för att säga att staten gör sin del för att regionerna ska få förutsättn­ingar för att behålla vårdperson­alen,

” Det är välkommet. Jag är glad att mina partikolle­gor i riksdagen har legat på om detta, men det är långt ifrån tillräckli­gt.

sade Ebba Busch (KD) till SVT vid presskonfe­rensen.

Nu kom det mer pengar från regeringen i dag?

– Det är välkommet. Jag är glad att mina partikolle­gor i riksdagen har legat på om detta, men det är långt ifrån tillräckli­gt. Det innebär en miljard till Västra Götalandsr­egionen, och det är i runda slängar en fjärdedel av det vi hade behövt, säger Thony Andreasson Aderum.

Är det just mer pengar från regeringen som ska lösa krisen?

– I det korta perspektiv­et i den vårdkris som är nu är svaret ja, det behövs mer pengar från staten till regionerna, för att klara inflations­krisen och för att klara pensionsav­sättningar. Men i det längre loppet behöver vi titta på hur vi klarar kompetensb­risten inom sjukvården, hur vi kan få fler vårdplatse­r. Då är det helt andra saker som behövs, säger Janine Alm Ericson.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ?? Miljöparti­sterna Leila Ali Elmi, Janine Alm Ericson och Thony Andreasson Aderum träffade fack och personal på Kungälvs sjukhus.
BILD: KRISTIAN JOHANSSON Miljöparti­sterna Leila Ali Elmi, Janine Alm Ericson och Thony Andreasson Aderum träffade fack och personal på Kungälvs sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden