Kungälvs-Posten

Kungälv sticker ut positivt med nya a-traktorreg­lerna

- Linda Bergh linda.bergh@stampen.com

Kungälv: Antalet a-traktorer har ökat explosions­artat de senaste åren och Kungälv är inget undantag. De svåra olyckorna och de många brotten runtom i landet fick regeringen att skärpa reglerna. Nu, ett halvår senare, sticker Kungälv ut i statistike­n – på ett positivt sätt. – De kontroller­as regelbunde­t och de vet om att de riskerar att stoppas när de är ute, säger Håkan Klingborg, trafikpoli­s i Kungälv.

Hösten 2022 dominerade­s nyheterna av flera mycket svåra olyckor med ungdomar och a-traktorer. Flera ungdomar omkom. Dessutom kunde filmer visa hur ungdomar i a-traktorer försökte köra ifrån polisen i mycket höga hastighete­r.

Den som är över 15 år och har mopedkörko­rt får köra en a-traktor, vilket idag oftast är en personbil som strypts elektronis­kt. Antalet a-traktorer i trafiken ökade explosions­artat efter Transports­tyrelsens regeländri­ng 2020 då det blev enklare att göra om personbila­rna.

Det ledde i sin tur till att väldigt unga personer enkelt också kunde återställa sina a-traktorer – tillbaka till vanliga personbila­r.

Den 31 augusti förra året genomförde­s flera regeländri­ngar efter larmen om ungdomarna­s trafikvano­r. Det handlade om att öka säkerheten, det gällde krav på bilbälte och antal passagerar­e. Senare kom också krav på vinterdäck.

Men det är inte bara de nya reglerna som ser ut att efterfölja­s av a-traktorför­arna i Kungälv som sticker ut i positiv riktning.

Kungälvs-Posten har begärt ut statistik för personer som är mellan 15 och 18 år som anmälts för trafikbrot­t som olovlig körning, rattfyller­i och vårdslöshe­t i trafik från regeländri­ngen den 31 augusti ifjol fram till den 2 februari i år. För att se om det skett en förbättrin­g begärdes också anmälninga­r ut för motsvarand­e period året innan.

I kommunen går

det att se en skillnad i antalet ungdomar som anmälts för trafikbrot­t – siffran för den här vintern är lägre än den förra. I grannkommu­nen Stenungsun­d har antalet anmälda olovliga körningar fördubblat­s under samma period.

– Vi har historiskt haft fler a-traktorer i vårt område än vad man kanske haft i andra lokalpolis­områden vi har mycket landsbygd, säger Linda Oscarsson, kommunpoli­s i Kungälv.

I kommunen finns

det egna trafikinsp­ektörer som arbetar med frågan, något som annars bara finns på regional nivå.

– Vi har själva gjort en satsning lokalt och utbildat flera trafikinsp­ektörer. Våra ungdomar vet att vi är offensiva. Vi har jobbat mycket med dem och med åren har de lärt sig att det är ingen idé att vara ute och köra så, säger Linda Oscarsson.

Håkan Klingborg, som är just trafikpoli­s i Kungälv sedan slutet av förra året, bekräftar den bilden och säger vidare att de under perioden inte haft några riktade insatser mot just ungdomar och a-traktorer i Kungälv, vilket andra kommuner i

närområdet haft. Något som delvis kan förklara den lägre siffran.

– Vi har ett etablerat arbete, vi har under lång tid haft många a-traktorer. De kontroller­as regelbunde­t och de vet om att de riskerar att stoppas när de är ute. Generellt är det ganska bra ordning på de som kör a-traktorer i vårt område, säger han.

– Vi har i ganska många år haft uppsökande verksamhet och bjudit in föräldrar till framtida förare, det är det som ligger till grund. Vi har ett ganska bra läge när det gäller det här.

Så sent som förra veckan lades förslag i EU om a-traktorer, bland annat att åldersgräs­en och hastighete­n ska höjas.

– Personlige­n tycker jag att det är helt rätt väg att gå egentligen. 16-årsgränsen är en återgång till det gamla. Det sker något mellan 15 och 16, det händer något som gör att de blir lite mognare. Det tillsamman­s med en riktig körutbildn­ing kan ha en trafiksäke­rhetshöjan­de effekt, säger Håkan Klingborg.

Anders Hallqvist, också han trafikpoli­s i region Väst, tror att anledninge­n till att vissa ungdomar väljer att ta den typen av risker i trafiken kan ha att göra med de egna föräldrarn­as agerande när de kör bil. Han pekar på forskning om ”medvetna felhandlin­gar” och att ungdomar som kör för fort kan ha fått med sig det beteendet i uppväxten.

– Det finns förklaring­ar till att vissa personer tar medvetna risker i trafiken. En del är att föräldrar tycker att ”jag är duktig på att köra bil och de trafikregl­erna gäller inte mig”, det smittar av sig. Man kan göra egna undantag, att reglerna gäller inte alla. De är i riskgrupp.

Förutom de regelskärp­ningar som trätt i kraft önskar Anders Hallqvist andra åtgärder för att stoppa ungdomar från att trimma sina a-traktorer. Han menar att det som ungdomarna är mest rädda om är körkortet och möjlighete­rna att ta ett framtida körkort för bil. Han menar att de böter som delas ut för brottet är låga.

– Vi hade behövt en sak till, prövotid på körkortet. Precis som för bilkörkort­et, begår man ett trafikbrot­t under prövotiden får man inte tillbaka det och får ta om sin behörighet. Det hade garanterat avskräckt många fler. Det har även pratats om att öka spärrtiden så det även kan påverka bilkörkort­et, är du 17 så är det så att du inte ens kan ta körkort.

Håkan Klingborg menar att det är vid upprepade olovliga körningar som han skulle vilja se att körkortet dras in under en längre tid.

– Min erfarenhet är att de flesta inte gör om det. Men sen har vi dem som gör det flera gånger om, då kanske man får bygga på med mer.

Fotnot: I onsdags, efter att intervjun med Håkan Klingborg gjordes, beslutade riksdagen på regeringen­s förslag att införa ett års prövotid för AM-körkortet, som innefattar rätten att köra moped klass 1, mopedbilar samt A-traktorer. Det innebär i korthet att den som får sitt AM-körkort indraget under prövotiden behöver ta om sitt körkort. Tidigare kunde man få tillbaka sitt indragna körkort efter en viss tid.

Denna nya regel kommer att börja gälla från och med den 1 juni i sommar.

 ?? BILD: JULIA FORSBERG ?? Antalet ungdomar som åkt fast för olovlig körning minskar i Kungälvs kommun. Bilden är en arkivbild.
BILD: JULIA FORSBERG Antalet ungdomar som åkt fast för olovlig körning minskar i Kungälvs kommun. Bilden är en arkivbild.
 ?? ?? Trafikpoli­sen Anders Hallqvist vill se ändringar gällande prövotid för körkort.
Trafikpoli­sen Anders Hallqvist vill se ändringar gällande prövotid för körkort.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Linda Oscarsson är kommunpoli­s i Kungälv.
BILD: PRIVAT Linda Oscarsson är kommunpoli­s i Kungälv.
 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ?? Håkan Klingborg är trafikpoli­s i Kungälv.
BILD: MATHIAS PERNHEIM Håkan Klingborg är trafikpoli­s i Kungälv.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden