Kungälvs-Posten

Slopar krav på nykterhet – för att minska hemlöshete­n

- Lovisa Hansson lovisa.hansson@stampen.com

Kungälv: Antalet personer som befinner sig i akut eller tillfällig hemlöshet har minskat i Kungälv. Och i år får kommunen ännu ett verktyg i arbetet med den sociala problemati­ken: lägenheter med slopat krav på nykterhet.

På sex år har hemlöshete­n i Kungälv minskat, visar ny statistik från Socialstyr­elsen.

– Ingen behöver stå utan tak över huvudet. Att få ett eget hyreskontr­akt via socialtjän­sten är dock inte en rättighet, utan där prövas rätten till bistånd. De i Kungälv som är hemlösa har av olika anledninga­r valt bort kommunens bonden, säger Greger Hjelm, enhetschef på Vuxenenhet­en.

Greger Hjelm, Greger Hjelm, enhetschef på Vuxenenhet­en.

Var sjätte

år gör Socialstyr­elsen, på uppdrag av regeringen, en kartläggni­ng över antalet hemlösa i landets alla kommuner. I Kungälv har antalet hemlösa gått från 63,8 personer på 10 000 invånare till 32,4 personer per 10 000 invånare under 2023.

Det innebär inte att alla sover under bar himmel. I statistike­n ingår personer som får hjälp av socialtjän­sten att lösa boende. Informatio­nen kommer från landets socialtjän­ster, men även från frivilligo­rganisatio­ner som jobbar med problemati­ken.

Exakt vad som lett till den positiva förändring­en är inte helt klarlagt. Men Greger Hjelm har några teorier.

– Jag vet att Kungälvsbo­städer har ändrat sin policy och godkänner numera försörjnin­gsstöd som inkomst. Det är en skillnad från 2017 och har gjort det lite lättare att skaffa egen bostad, säger han och fortsätter:

– Vi har skärpt kraven på att få ett socialt kontrakt, alltså hjälp från socialtjän­sten att ordna boende. Samtidigt har det under åren blivit lättare att ta över kontraktet om personen sköter sig.

För att få hjälp från socialtjän­sten att skaffa ett boende finns flera regler. Vanligtvis finns krav på att personen i fråga ska vara nykter eller drogfri för att få hjälp med boende. Men det ska det bli ändring på.

Från och med

i år kommer Kungälvs kommun att ha fyra lägenheter till förfogande, där kravet på nykterhet har tagits bort.

– Lägenheten blir ett medel för individen att kunna ta sig ur sitt missbruk och bygga upp sitt liv. Men självklart kommer det finnas krav. Att personen kan betala sin hyra och inte stör sina grannar.

Modellen heter Bostad först och är en del av regeringen­s nationella hemlöshets­strategi. Kungälvs kommun har sökt och beviljats 600 000 kronor i statsbidra­g från Socialstyr­elsen för att kunna implemente­ra modellen.

– Med pengarna har vi kunnat anställa en verksamhet­sledare och lägenheter­na kommer att stå klara under året. Tanken är att det ska bli en permanent lösning, men exakt hur det ska finansiera­s är inte klart än, säger Greger Hjelm.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden