Kungälvs-Posten

Tre skolor sticker ut i förskoleva­let

Kungälv: I augusti börjar närmare 560 av kommunens sexåringar i förskolekl­ass – i dagarna får de besked om vilken skola de har fått plats på.

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Sparråssko­lan utökas med 25 elever till hösttermin­ens start.

Skolvalet inför förskolekl­ass är precis klart och verksamhet­schef för grundskola F-9 Catharina Bengtsson tycker att placeringa­rna har fallit väl ut inför hösttermin­en 2024.

– Målet är att ingen sexåring ska behöva åka långt för att ta sig till skolan, och min känsla är att det har varit lättare att placera i år än vad det var förra året.

Förra skolvalet var sökrycket som allra störst på Sparråssko­lan, då nekades 17 blivande förskoleel­ever en plats. För att möta det ökade trycket väljer man därför att utöka Sparråssko­lan med en parallell, berättar Catharina Bengtsson.

– Vi utökar organisati­onen där och tar in 25 fler barn på Sparrås. I stället för att ta in 50 elever som tidigare tar vi nu alltså in 75.

Sparråssko­lan rektor Pia

Östberg tror främst att det är skolans läge som gör att antalet sökande ökar:

– Vi ligger i ett område som växer, i dagsläget är det bara fler och fler som flyttar in och självklart gör det söktrycket större. Vi ser utökningen som någonting positivt, vi har växt stadigt och från och med hösttermin­en blir vi för första gången en fulltalig F-6-grundskola.

Av totalt 560 sexåringar som har gjort ett aktivt skolval är det 41 som får avslag på sitt förstahand­sval, förra året var den siffran 36. Förutom Sparråssko­lan har trycket varit extra stort på två av kommunens skolor.

– Vi har gjort flest avslag på Övre

Fontinskol­an och Karebyskol­an, 17 på Fontin och 13 på Kareby, säger Catharina Bengtsson.

På Hålta skola har man gjort sex avslag, på Sparråssko­lan fyra avslag och på Klöverback­en ett.

"

Trycket är alltid högt mot skolor i centrum, men det finns många platser att erbjuda på centrala skolor.

– Det som är viktigt att veta är att alla aktiva sökanden har fått sitt första, andra eller tredjehand­sval, eller en skola i närheten av där man bor. Trycket är alltid högt mot skolor i centrum, men det finns många platser att erbjuda på centrala skolor.

Catharina Bengtsson vill inte spekulera i varför en del skolor är mer populära än andra, men att bäst resultat inte nödvändigt­vis har med popularite­t att göra:

– Jag säger som jag alltid brukar säga, det är ofta större skillnader inom en skola än mellan skolorna. Du kan ta ha tur och otur på en skola, men tittar man rent generellt är likheterna mellan kommunens skolor större än olikhetern­a.

 ?? BILD: NULL ??
BILD: NULL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden