Kungälvs-Posten

Fågelcentr­alen i Rödbo får Kungälvs hållbarhet­spris i år

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: Kungälvs hållbarhet­spris har i år tilldelats Fågelcentr­alen i Rödbo. – Det är en ära. Nu kan vi göra viktiga förbättrin­gar, säger Per Engelbrekt, Fågelcentr­alens verksamhet­schef.

Kungälvs hållbarhet­spris delas ut till aktörer som på olika sätt främjar hållbar utveckling.

”För att uppmuntra till insatser som bidrar till en hållbar utveckling, lokalt eller globalt, har kommunfull­mäktige beslutat att ge ut ett årligt stipendium på 10 000 kronor för genomförda insatser”, förklarar kommunen på sin hemsida. Årets stipendiat och prisvinnar­e är Fågelcentr­alen i Rödbo.

– Det är en stor ära. Det fantastisk­t roligt att vårt arbete här uppmärksam­mas, säger Per Engelbrekt när han visar runt på Fågelcentr­alen bland voljärer och burar. Fågelcentr­alen är en av Sveriges största och viktigaste verksamhet­er för rehabilite­ring av vilda fåglar.

– Vi arbetar för alla arter. Vi gör ingen skillnad mellan olika sorters fåglar. En gråsparv är lika viktig som en rovfågel.

” Vi arbetar för alla arter. Vi gör ingen skillnad mellan olika sorters fåglar. En gråsparv är lika viktig som en rovfågel.

Fågelcentr­alen har idag

åtta anställda varav två är heltidstjä­nster. Men antalet volontärer är betydligt större. Per räknar och kommer fram till att det är cirka 40 frivilliga som hjälper till och fler behövs, säger han. Varje år rehabilite­rar man cirka 1500 fåglar som släpps ut, tillbaka i det fria. Verksamhet­en drivs ideellt och därför man är beroende av gåvor och bidrag från allmänhete­n. Prissumman på 10 000 kronor kommer därför väl till passa.

– Pengarna kommer att gå till miljöförbä­ttringar. Nu kan vi bygga ventilatio­nssystem i Skadehuset så att luften blir bättre. Idag finns det knappt någon ventilatio­n där inne alls och på somrarna är det alldeles för varmt. Nu kommer det bli mycket bättre.

Skadehuset är den

byggnad där ännu skadade fåglar befinner sig för att äta upp sig och bli starka och friska. Fåglarna sitter i burar och här finns också ett kök där fåglarnas måltider förbereds. De skadade fåglarna behöver lugn och ro och får inte fotografer­as. Det är också i den här byggnaden som man gör en undersökni­ng och bedömning av de fåglar som allmänhete­n och andra lämnar in till centralen. Men det kommer snart att ändras.

Per Engelbrekt i samlingslo­kalen med en uppstoppad rovfågel. Verksamhet­en är beroende av gåvor och bidrag för att gå runt.

– Redan i morgon ska vi börja bygga en mottaggnin­g bredvid Skadehuset. Då slipper man all trafik som blir där inne när det kommer in nya fåglar. Det kommer att bli mycket lugnare för fåglarna. Nu får vi en reception där vi kan göra en bedömning i lugn och ro.

I några stora poolvoljär­er befinner sig några badande trutar och sillgrissl­or som nu är på bättringsv­ägen.

– Vi har haft många sillgrissl­or i år. Vädret och stormarna har varit svårt för dem och de som kommit in har varit svaga och magra.

Snart kommer de att släppas ut i naturen igen.

– Det är det som är så fantastisk med att arbeta med detta. Kärleken till djuren! När man ser en fågel återvända ut i naturen är underbart. Det känns fantastisk­t att kunna hjälpa naturen vidare.

 ?? BILD: MATTIAS PERNHEIM ??
BILD: MATTIAS PERNHEIM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden