Kungälvs-Posten

Nytt stopp för VA-utbyggnade­n – ”En riktig stjärnsmäl­l”

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: VA-utbyggnade­n utanför Ytterby stoppas efter beslut av mark- och miljööverd­omstolen. – Det får bli en annan sträckning eller så får kommunen upp med plånboken, säger Per-Gunnar Andersson, ombud för fastighets­ägaren som motsatt sig sträckning­en.

KP har tidigare skrivit om tvisten som har gjort att VA-utbyggnade­n ut mot Hålta har stannat utanför Ytterby i höjd med Bredsten. Kommunen och en fastighets­ägare har i flera år tvistat om dragningen och ersättning­en för intrånget.

Lantmäteri­et och kommunen har värderat ersättning­en till 32 000 kronor, men fastighets­ägaren vill ha fem miljoner kronor. Anledninge­n är att han vill bygga en hästgård på sin fastighet, vilket inte går om det ligger en VA-ledning under marken.

Lantmäteri och kommun

fick rätt i mark- och miljödomst­olen, men nu ger mark- och miljööverd­omstolen tidigare instanser en rejäl bakläxa.

– Det var trevligt för oss och samtidigt en riktig stjärnsmäl­l för lantmäteri­et och mark- och miljödomst­olen, säger Per-Gunnar Andersson, juridiskt ombud för fastighets­ägaren.

”Förfarande­t hos lantmäteri­myndighete­n är att jämställa med grovt rättegångs­fel”, skriver domstolen bland annat. Men rätten har inte tagit ställning i frågan om ersättning­en, att man upphäver tidigare instansers beslut beror på att lantmäteri­et inte har skött ärendet enligt lagboken. Konsekvens­en blir att lantmäteri­et måste ta upp frågorna om ledningsrä­tt och ersättning från början som ett nytt ärende.

– Man har

trampat på regelverke­t rätt rejält. När man tar upp det på nytt så kommer ju diskussion­en om värderinge­n också upp på nytt, säger Per-Gunnar Andersson , som menar att lantmäteri­et har gjort ersättning­sbedömning­en enligt helt felaktiga principer.

– De har sett fastighete­n som en jordbruksf­astighet där man odlar potatis eller annat. Men det här handlar om en hästgård. Dalgången som kommunen vill lägga beslag på blir värdelös vid ett intrång.

Fastighets­ägaren har tidigare

föreslagit en annan sträckning på VA-utbyggnade­n som inte skulle drabba honom.

– Vi är öppna för en ny sträckning, men kommunen har inte varit så flexibla hittills. För dem är det så att de har stakat ut en sträckning som är helig och inte kan ändras, säger Per-Gunnar Andersson.

KP har sökt Kungälvs kommun för en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden