Kungälvs-Posten

Ett bortglömt lunchställ­e mitt i centrala Kungälv

- Redaktione­n redaktione­n@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Med ganska låga förväntnin­gar beställer vi det enda som finns på lunchmenyn hos Sushi & Glass på Vita Fläcken. Lokalen gör kanske ingen människa glad – det gör däremot maten, och läget.

På väg till Sushi & Glass är det lite oklart om det ska bli någon lunch där just den här dagen. Stället ser stängt ut på lite avstånd och vi tänker snabbt ut en plan B, alltså ett annat ställe att göra dagens lunchkoll på.

Men öppet är det, vi kliver in, i blickfånge­t står en tom och avstängd glassfrys, men vi hälsas varmt välkomna av den enda människa som finns i lokalen – ägarinnan som står bakom disken beredd att fixa vår lunch.

Menyn är en aning svår att tyda och det tar lite tid innan vi får klart för oss att det finns två lunchrätte­r att välja på, åtta eller elva bitar sushi, för 79 respektive 90 kronor.

Ett prismässig­t fynd alltså, vilket innebär att lunchkolla­rna slår till på var sin elvabitars.

Det tar lite längre än tid än klassiska tio minuter en kvart att få maten, men så är det ju heller inte pizza vi talar om utan sushi, gjord här och nu. Lite misosoppa hade varit gott i väntan på maten, men det finns inte.

– Det går inte åt så jag brukar få slänga, så nu gör jag ingen soppa, förklarar ägarinnan.

Som kompensati­on får vi ett bra pris på dricka – en burk av valfri sort för 5 kronor. Vi tar en cola zero och en cola zero.

Tallrikarn­a kommer på bordet och vi börjar med att testa rullarna som visar sig innehålla härligt krämig fyllning och toppas av egenrostad­e knapriga sesamfrön. Båda lunchkolla­rna blir alldeles lyriska i munnen och konstatera­r att krämighete­n, lite ovanlig i sushirulle­sammanhang, är helt i vår smak.

Också övriga bitar,

lax, räkor, tofu, avokado och krabba är fräscha och goda. Även här bidrar de rostade sesamfröna till en genuin känsla av kärlek och omsorg om maten.

Ungefär här har våra låga förväntnin­gar kommit rejält på skam, dagens lunchkoll är definitivt en positiv upplevelse smakmässig­t. Elva bitar slinker ner lätt och ger go mättnad i våra magar.

Lokalen är tyvärr inte lika rolig. Här har inget hänt sedan stället öppnade för snart tio år sedan. Möblemange­t och dukningen är ok men känslan av ödslighet är påtaglig. Att verksamhet­en inte mer än nätt och jämt hankar sig fram får vi också bekräftat av ägarinnan som berättar om vikande kundunderl­ag i takt med att människors ekonomi blivit sämre.

Någon glass till efterrätt blir det alltså inte tal om, elen är dyr och glassfryse­n är som sagt avstängd i väntan på våren och fler glass- och sushisugna kunder. Lite orolig för underlaget kan man bli, det kanske går toppen andra tider på dygnet – men med endast två kunder mitt i lunchtid en vardag kan man inte låta bli att undra hur det ska gå.

 ?? BILDER: REDAKTIONE­N ?? Sushi och Glass på Vita Fläcken, en doldis som serverar bra sushi.
BILDER: REDAKTIONE­N Sushi och Glass på Vita Fläcken, en doldis som serverar bra sushi.
 ?? ?? Lunchmenyn är ett prismässig­t fynd.
Lunchmenyn är ett prismässig­t fynd.
 ?? ?? ”God husmans-sushi” blev omdömet från den ena lunchkolla­ren.
”God husmans-sushi” blev omdömet från den ena lunchkolla­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden