Kungälvs-Posten

Ägarbyte ger vietnamesi­ska smaker

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: Det blir vietnamesi­skt på menyn när den omtyckta krogen nu byter ägare. Bland många klassiker från det vietnamesi­ska köket kommer sopprätten Pho få särskilt mycket utrymme.

På adressen på Älvebacken låg tidigare restaurang Shoku som ofta hade quizkvälla­r och en meny med bland annat hamburgare, sallader och blandade smårätter. Nu är lokalen under ombyggnad och om några veckor öppnar man i ny tappning med det nya namnet Soho viet.

– Det här blir något helt nytt, ett nytt koncept med en helt annan meny. Vi satsar på dining och man ska komma hit för en helkväll och för en matuppleve­lse, säger Viviann Nguyen som tillsamman­s med systrarna Lillyan Dang Pham och Linh Nguyen arbetar i familjeför­etaget som kommer driva nya krogen.

Systrarna berättar

att krogen kommer att satsa på en stor drinkmeny och på klassiska vietnamesi­ska rätter. Sopprätten Pho kommer att få en framträdan­de roll. Det är en maträtt bestående av nudlar i buljong som serveras med kött, kyckling eller tofu och färska grönsaker och är vanlig på vietnamesi­ska middagsbor­d.

– Pho är lite vår grej. Den kommer vi att servera i många olika varianter, säger en av systrarna som också berättar att buljongen kommer in kokande i stenskålar och att man tillreder rätten vid bordet. Just stenskålar­na är ovanligt i Sverige, menar de. Vad känneteckn­ar den vietnamesi­ska maten?

– Kryddorna är det mest utmärkande. Det är över lag mycket örter, mycket koriander. Det är fräsch och nyttig mat, säger Vivian.

Tidigare har familjen drivit företag med bland nagelsalon­ger i Göteborg och i Stenungsun­d. Nu ger de sig in i en ny bransch.

Är det inte nervöst med tanke på att den förra restaurang­en stängde eftersom de hade svårt att få ekonomi i rörelsen?

– Det är klar att det är lite nervöst. Men vi kommer att köra en helt annan grej. De tidigare ägarna var duktiga men vi kommer att ha en annan meny och ett annat koncept som känns nytt. Det här är början på något nytt för oss och för Kungälvbor­na. Jag tror att det behövs en vietnamesi­sk restaurang här i Kungälv, säger Vivian.

– Ja, vietnamesi­sk mat behövs alltid, skrattar Lillyan.

– Det här ska bli spännande och det hoppas vi att Kungälvsbo­rna också ska tycka.

 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ?? Systrarna Lillyan Dang Pham och Vivian Nguyen kommer att driva Soho viet tillsamman­s med övriga familjemed­lemmar..Systrarna Lillyan Dang Pham och Vivian Nguyen.
BILD: MATHIAS PERNHEIM Systrarna Lillyan Dang Pham och Vivian Nguyen kommer att driva Soho viet tillsamman­s med övriga familjemed­lemmar..Systrarna Lillyan Dang Pham och Vivian Nguyen.
 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ?? Släktingen till systrarna Amanda Johnsson kommer att hjälpa till i restaurang­en. Här lär hon sig den nya kaffemaski­nen.
BILD: MATHIAS PERNHEIM Släktingen till systrarna Amanda Johnsson kommer att hjälpa till i restaurang­en. Här lär hon sig den nya kaffemaski­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden