Kungälvs-Posten

Oskälig sophanteri­ng med viktigt regelverk som vapen!

- En förargad fastighets­ägare

En väl fungerande sophanteri­ng är grundlägga­nde och har alltid fungerat för många fastighets­ägare på ett antal gator i centrala Kungälv. Nu ska minst 50 rad- och parhusägar­e tvingas göra delar av arbetet, det vill säga själva veckovis flytta kärlen till och från en uppsamling­splats och bevaka tömningsti­derna som ju justeras bland annat vid storhelger. För åtskilliga hus handlar det om avstånd på väldigt många meter. Med bibehållen kostnad ska man alltså själva göra en stor del av arbetet, också de kunder som av hälsoskäl inte har förmågan.

Kungälvs kommun har

i en skrivelse hänvisat till krav från Renova och texten antyder att det handlar om ett skyddsstop­p av arbetsmilj­öskäl. I sex punkter anger man motiv som ”dörrar tar i fastighets­ägares buskar och belysnings­stolpar, skymd sikt vid gathörn, svårighet för föraren att lämna hytten, vägens bredd och olycksrisk för barn”. Min bestämda uppfattnin­g är att dessa krav omöjligt kan hänföras till ”omedelbar och allvarlig fara för arbetstaga­res liv eller hälsa” som är kriteriet för skyddsstop­p.

Gatorna har haft samma bredd sedan 1962. Man kan mycket riktigt inte mötas på vägen – inte heller personbila­r men gatorna är korta och sikten god. Påtalad olycksrisk finns alltid, även på andra gator än våra och visst kan man öppna sopbilens dörrar utan hinder av buskar – om man gör det på rätt ställe.

Man kräver nu att vi som fastighets­ägare själva måste göra delar av det arbete vi betalar för. Om vi skulle vara bortresta vid tömning sker den alltså inte trots att vi betalar.

Självklart ska inte

fastighets­ägare betala för en obligatori­sk tjänst som inte levereras om man inte själv gör viktiga delar av arbetet. Om detta hårresande tilltag blir verklighet vore det ytterst rimligt att varje fastighets­ägare gottgörs ekonomiskt. Enklast vore då med samma summa som avfallstax­an stipulerar kring gångavstån­d, det vill säga den kostnad som tillkommer om kärlen inte står i tomtgräns.

Ni som är

drabbade – kräv av de ansvariga en alternativ lösning, till exempel mindre bilar eller att de anställda själva rullar upp tunnorna till bilen.

Kungälvs kommun – fall inte till föga för okynnesnyt­tjande av ett regelverk avsett att skydda medarbetar­e!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden