Kungälvs-Posten

Frida A Zetterströ­m: AIdörren står på vid gavel

- Frida A. Zetterströ­m Journalist, stylist och konferenci­er

Alltså har du öppnat den dörren ännu?”, frågar hon när vi möts över ett glas vitt på Bistro Tant Rut. Det är fredag eftermidda­g och vi tar en spontan after work. ”Vilken dörr?”, frågar jag och spetsar en oliv med gaffeln. ”AI-dörren”, svarar hon. ”Chat-GPT-dörren, har du testat på riktigt?”

Dörren har förvisso stått på glänt ett tag men jag kan inte påstå att jag har öppnat den. Förrän nu. I min roll som moderator har jag förmånen att få kika in i en mängd olika branscher, och bara under dom senaste veckorna har det blivit mer än uppenbart för mig att digitalise­ring, chat GPT och AI inte längre är begrepp man pratar om som en spännande framtid. Det är en fullt närvarande verklighet, och möjlighete­rna är oändliga. Enkla arbetsuppg­ifter utförs redan av AI i massa olika sammanhang, och vissa förstå-sig-påare förutspår att användning­en av artificiel­l intelligen­s kommer vara av avgörande i exempelvis hållbarhet­sfrågan.

När hon håller

upp mobilen och visar mig sin senaste konversati­on i chat GPT-appen, där på aw på Tant Rut, känner jag att jag har ett sånt där insiktsögo­nblick som jag för alltid kommer minnas. Du vet, att man för alltid kommer

ihåg var man befann när en kunskap på riktigt landade. Jag kan exempelvis minnas exakt var jag stod när jag surfade ut på the world wide webb (själva internet alltså) första gången. Jag var i arbetsrumm­et hemma hos min värdfamilj som utbytesstu­dent i Maine 1993, och min värdpappa Jerry skrev in ”Sweden” i webbläsare­n. Jag minns min genuina förvåning när den blå-gula fanan dök upp på skärmen. Idag låter det som om det var på stenåldern, men där och då var det som om framtiden visade sig.

Samma känsla hade

jag i fredags på Tant Rut, när jag för första gången på riktigt öppnade dörren till Chat GPT. Det både kittlar, inspirerar och skrämmer en smula. Jag skulle till exempel kunna be Chat GPT skriva den här krönikan, och med största sannolikhe­t skulle det bli väldigt bra. Det har jag inte gjort, jag lovar, men jag testade att skriva: ”Beskriv Kungälv för någon som aldrig varit där”.

Svaret inleddes med den målande beskrivnin­gen: ”Kungälv är som en mångsidig skattkista vid den svenska västkusten. Med sin charmiga stadskärna som kantas av små butiker, mysiga caféer och färgglada hus ger staden en genuin känsla av lokal atmosfär och gemenskap…”

”Bra men kan du sammanfatt­a”, frågar jag Chat-GPT. ”Beskriv Kungälv med en mening?”

Svaret kommer blixtsnabb­t:

”Kungälv är en charmig stad vid den svenska västkusten, känd för sin pittoreska stadskärna, omgivande natur och rika historiska arv.”

Det är inte utan att man tänker att dörren mellan Kungälv och AI redan verkar stå på vid gavel.

Jag skulle till exempel kunna be Chat GPT skriva den här krönikan, och med största sannolikhe­t skulle det bli väldigt bra

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden