Kungälvs-Posten

15-årsgräns på apoteksked­ja för avancerade hudvårdspr­odukter

Apotek Hjärtat inför 15-årsgräns på viss typ av hudvård i sitt sortiment. – Vi är glada att kunna ta ansvar, säger Laleh Zare, apoteksche­f i Kungälv.

- BILD: TOVE ELIASSON BILD: TOVE ELIASSON Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Under onsdagsmor­gonen kom ett pressmedde­lande från Apotek Hjärtat att de ska börja med åldersgrän­s på avancerade hudvårdspr­odukter. Med avancerad hudvård syftar de bland annat på intensiva peelingar och produkter som innehåller vissa typer av syror.

Hudvård har den senaste tiden trendat på sociala medier – och som följd även hos barn och unga – något KP nyligen skrev om. I pressmedde­landet skriver nu Apotek Hjärtat att alla som är under 15 år behöver få sina föräldrars godkännand­e eller “ha ett hudtillstå­nd som motiverar användning” för att få köpa dessa produkter.

På Apotek

Hjärtat i Kungälv har de precis börjat med det nya konceptet.

– Vi kommer börja med det redan idag, så vi har informerat alla i personalen om det, säger Laleh Zare, apotekare och apoteksche­f.

Hon ser positivt på den nya åldersgrän­sen.

– Vi är glada att kunna ta ansvar. Vi ser med oro på att sociala medier matar ut normer och förebilder som påverkar unga, vi behöver uppmärksam­ma och öka medvetenhe­ten kring det, säger hon. Det som också är bra med det här initiative­t är att vi kan neka ungdomar under 15 att köpa avancerad hudvård, som inte är anpassad för den unga huden.

Även Annika Svedberg, chefsapote­kare på Apotek Hjärtat, framhäver vikten av att använda rätt typ av hudvård:

“Att använda avancerad hudvård som till exempel syftar till att minska rynkor och få en jämnare hudton är inget barn behöver”, säger hon i pressmedde­landet.

Laleh Zare har till viss del märkt av hudvårdstr­enden på Apotek Hjärtat i Kungälv.

– Det förekommer, men är inte jättevanli­gt. Det händer också att anhöriga vill köpa hudvårdspr­odukter till ungdomar som present. Då är det bra att fråga oss så kan vi tipsa om bra hudvård efter ålder och hudtyp, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker ha en dialog kring deras behov och informera om vilka bieffekter man kan få om man inte använder rätt produkt.

För att se till att åldersgrän­sen hålls kommer de enligt Laleh Zare att göra bedömninga­r samt be om legitimati­on när barn och ungdomar vill köpa den här sortens hudvård.

 ?? ?? Laleh Zare, apoteksche­f och apotekare hos Apotek Hjärtat i Kungälv.
Laleh Zare, apoteksche­f och apotekare hos Apotek Hjärtat i Kungälv.
 ?? ?? Avancerad hudvård kommer få åldersgrän­s på Apotek Hjärtat.
Avancerad hudvård kommer få åldersgrän­s på Apotek Hjärtat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden