Kungälvs-Posten

Gör något bättre av Kungälvs skyltfönst­er vid sjukhuset

- Gunilla Almered Olsson

i utkanten av Göteborg – varför vill vi bo just där? Tror att många instämmer i mitt svar – nära till landsbygd, natur och kommunikat­ion till stadsmiljö. Skalan är överskådli­g och det är lätt att nå varandra.

Det första besökaren ser när en lämnar motorvägen är Kongahälla center – som liknar en av de otaliga gallerior som vuxit upp i många svenska tätorter.

Det andra som syns i kurvan in mot Kungälv är det expanderan­de sjukhuset med stora tomma gräsmattor omkring. Här är ett perfekt skyltfönst­er för Kungälv som väntar på att tas i anspråk. Här planerar våra politiker att upplåta mark för etablering av ett bildelsför­etag, Biltema, och för Max hamburgerk­edja. Gissa om det kommer att behövas asfalterad mark för parkeringa­r!

Kan det verkligen

stämma att detta planeras för den bästa platsen för skyltning av Kungälvs varumärke??? Det låter som en helt föråldrad dröm om amerikansk­a städer på 1960-talet!

Det finns helt andra möjlighete­r för Kungälvs skyltfönst­er!

Här skulle visionen om det framtida Kungälv kunna marknadsfö­ras. En kommun som Kungälv har gynnsamma förutsättn­ingar att utveckla hållbarhet och klimatansv­ar som sitt kännemärke. De idag tomma gräsytorna skulle fyllas av blommande buskar och träd, blomsterän­gar som slås med lie någon gång på sensommare­n, slingrande gångstigar, flera små dammar, kanske en vattentrap­pa och ett myller av fåglar och insekter. Här kan det finnas en glasskiosk och ett lunchkafe och här är en plats där mycket folk rör sig. Kungälvs sjukhus är en stor och viktig arbetsplat­s. En attraktiv omgivning utanför sjukhuset och ett något större utbud av kafeer och lunchplats­er än idag skulle värdesätta­s av sjukhusets anställda. Sjukhusbyg­gnaderna skulle omslutas av lummighet och biologisk mångfald och faktiskt också bidra till läkning och hälsa.

” Det finns helt andra möjlighete­r för Kungälvs skyltfönst­er!

Som en visionär

jämförelse kan nämnas att vår granne, Borås, planerar för 5 km lång stadspark utmed Viskan. Parken är ”ryggraden” i planeringe­n som skall visa den gemensamma framtida viljan och binda ihop olika stadsdelar i en levande stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden