Kungälvs-Posten

Smygstart för Slaget om sexan – Hermansby mot Diseröd

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Stabila division 6-laget Diseröds SK är otränade med god rutin. Nykomlinge­n Hermansby IF är orutinerad­e, men vältränade. Johan Henrysson från Kärnalaget bjuder in DSK:s Eskil Nordenborg för ett uppsnack inför årets division 6 i del 2 av KP:s Avspark 2024.

För ett år sedan träffade Eskil Nordenborg från Diseröds SK Olle Tilgman från uppkomling­en Marstrands BK. Han förklarade att ”Skillnaden mellan sexan och sjuan är att här kan alla elva på planen springa. De flesta gör milen på under 50 minuter”. Det gick rätt bra för Marstrand efter det, laget gick rätt upp i femman, men det är inget Eskil Nordenborg tar åt sig äran för.

– Det var Marstrand och deras höga ambitioner. De hade också tur, för det var en svag serie förra året, säger han.

Nu sitter Diseröds spelande ”starke man” bredvid en annan nykomling, Johan Henrysson, tränare i Hermansby IF, som inte kan vänta sig någon mirakelmed­icin från Nordenborg inför comebacken i sexan.

– Jag har inget kvar att dela ut. Hermansby är en annan typ av förening, Marstrand är mer lik oss. Vi slutade nia förra året, vi var väl ett bottenlag, men inte inblandat i någon bottenstri­d. Det är mycket om och men. Vi gör vår grej, vi spelar efter vad vi kan, inte efter vad vi vill. Det kommer man långt på, fast vi har inga ambitioner mer än att röra på oss och det är ganska bra kvalitet på spelarna, säger Eskil Nordenborg.

Hermansby är en förening med eget klubbhus, egen plan och flera ungdomslag på både pojk- och flicksidan. Fast det har skett ett avbräck på juniorsida­n. Allt det saknar Diseröd.

– Vi tappade juniorlage­t när de som hållit i ett juniorlag gick till Ytterby. Vi har ingen stöttning underifrån, säger Johan Henrysson.

Han är inte helt nöjd med hur övergångar­na gick till.

– Ytterbys tränare kunde ha hört av sig till vår tränare innan man startar en övergång och inte bara ta spelare utan en vettig dialog. Det gjorde inte Ytterby. Vi hade en bra dialog med Stenungsun­d, dit två av våra juniorspel­are har gått, menar Johan Henrysson,

Nu är det ett glapp ner till P10-laget och de är ännu för unga för att spela seniorfotb­oll.

– De är med och får känna på träningarn­a för att få blodad tand, säger Hermansby-coachen, som har både ungt och rutinerat material att spela med.

– Vi har en bredd, ett gäng spelare har möjlighet att vara med, men

vi kommer att spela med de bästa spelarna, säger han.

Hermansby-truppen fylls snart på rejält med killar som tillbringa­t vintern i Åre respektive Thailand.

– De är halvt lönnfeta, men det ska vi se till att få bort inom två veckor, säger Johan Henrysson, som även tar med sig truppen på ett helglångt träningslä­ger i Falkenberg.

Eskil Nordenborg har

en stor telefonbok. Det behövs när det gäller att kalla in spelare till match med Diseröd.

– Jag har väl ett par 100 registrera­de namn som vi kan ringa …

Något läger blir det inte för DSK-truppen.

– Vi vilar oss i form, det är inget läger inbokat. Vi har träningar, men ställer in varannan. Vi har en träning i veckan och har väl kört fem olika övningar under de 15 åren vi har varit i gång, ändå har vi varit ett stabilt division 6-lag. Fast det är hyfsat med uppslutnin­g. Vi har kört i hallen i Ytterby, då har vi varit runt 15 gubbar. Det är alltid uppskattat. Men några försvinner när golfgreene­rna öppnar efter påsk, spår Eskil Nordenborg.

Hermansby lägger in mer variation i sina övningar.

– Vi har en hobbycoach i mig som vill testa mycket. Ibland blir det bra, ibland sämre. Några övningar ligger mig varmt om hjärtat och vi testar nya varannan gång. Det är kvadraten, sedan tre-fyra övningar innan vi kör två mål, säger Johan Henrysson om upplägget.

Han har plockat

in spelaren Emil Johansson vid sin sida som assisteran­de tränare.

– Vi har löptränat. Med bättre kondis ska vi vinna matcher, hoppas Emil Johansson.

– Vi är ett år klokare, ett år mer rutinerade. Vi kör på det vi tror på och anpassar träning efter det spelsättet, säger Johan Henrysson, 28-åring och den förste tränaren för de yngre spelarna som inte är förälder till någon i laget, däremot har han varit elevassist­ent på Kärna skola och känner många den vägen. Henrysson fortsätter:

– Det som vi kan bli bättre på är att vi behöver bli mer jämna än förra året, mer tydliga och strukturer­ade. Och jag hoppas att vi sätter två av tio chanser. Förra året var det en av tio, vi var rötna på avsluten. Eskil Nordenborg:

– Vi vinner på vilja. Spela enkelt och ge inte bort bollen – då kommer du ganska långt. Sedan bjuder spelet inte till publikfrie­ri. Och vi har skralt med publik, fast det var ett tag mycket ungdomar från Kongahälla som tittade på oss förra året.

Hermansby har lokal

förankring och många nya invånare. Underlag finns för ett fint stöd när de gula tröjorna vädrar segervittr­ing.

– Vi är ett ungt lag och många i publiken är kompisar. Sedan kanske de inte är jättesugna en fredagskvä­ll när det blåser pingviner, men däremot en fredagsmat­ch en sommardag då kan de komma och sedan grilla efteråt.

 ?? ?? Eskil Nordenborg, Diseröds SK, bredvid Johan Henrysson, tränare, och Emil Johansson, spelande assisteran­de tränare, i Hermansby IF, möts för uppsnack på Kärnavalle­n.
Eskil Nordenborg, Diseröds SK, bredvid Johan Henrysson, tränare, och Emil Johansson, spelande assisteran­de tränare, i Hermansby IF, möts för uppsnack på Kärnavalle­n.
 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Marstrands Oscar Granath och Ebubekir Tünay försöker få stopp på Diseröds Anton Lindgren under förra säsongens derby. Marstrand fick upp i femman, Diseröd hängde kvar i sexan.
BILD: LINUS OLSSON Marstrands Oscar Granath och Ebubekir Tünay försöker få stopp på Diseröds Anton Lindgren under förra säsongens derby. Marstrand fick upp i femman, Diseröd hängde kvar i sexan.
 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ??
BILD: NIKLAS OHLSON
 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Eskil Nordenborg är en ledsjäl som varit allt-i-allo i Diseröds SK – spelare, ledare och ordförande.
BILD: NIKLAS OHLSON Eskil Nordenborg är en ledsjäl som varit allt-i-allo i Diseröds SK – spelare, ledare och ordförande.
 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Johan Henrysson, tränare för Hermansby.
BILD: NIKLAS OHLSON Johan Henrysson, tränare för Hermansby.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden