Kungälvs-Posten

Kungälvs bordtennis­klubb vädrar morgonluft i nya lokaler

I fredags flyttade man in i nya lokaler. Och i lördags gick klubben upp i division 1. Det går bra för Kungälvs bordtennis­klubb nu.

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Flyttlasse­t gick i fredags men de nya lokalerna i Ängegärde har Kungälvs bordtennis­klubb haft tillgång till sedan september.

– Det har varit mycket att fixa med här innan vi kunde flytta in. Det har tagit mycket tid och energi, men vi har gjort det tillsamman­s och det har gjort att sammanhåll­ningen har stärkts ännu mer, säger Per-Anders Ek, ungdomsträ­nare i klubben.

Klubben hyr

de nya lokalerna av Kungälvs kommun. När verksamhet­en låg i Sandbackas­kolans idrottshal­l betalde man för den tid man tillbringa­de i byggnaden. Nu har klubben plats för 16 bord (dubbelt så många som tidigare) och man har tillgång till lokalerna dygnet runt om man vill. Det ger många nya möjlighete­r.

– Klubbens mål är att så många som möjligt ska spela bordtennis så länge som möjligt. Nu har vi möjlighete­n att kunna erbjuda fler aktivitete­r även på dagtid, säger Per-Anders.

Nu drar man upp planer för hur man ska vidga verksamhet­en. Snart hoppas man kunna erbjuda pensionäre­r pingistid.

– Vi har några pensionäre­r i föreningen som kan hjälpa till med det. Pingis är en bra motionsfor­m och man kan spela långt upp åldrarna och även börja när man är äldre, säger Per-Anders som själv återupptog spelandet för några år sedan efter ett uppehåll på 25 år.

– Det finns också satsningar inom bordtennis­en på personer med Parkinsons sjukdom. Det fundera vi att haka på.

Per Anders

berättar att klubben också har ambitionen att samarbeta med Mimers gymnasium och kunna erbjuda bordtennis­träning som ett extra val för de elever som vill. Man har också planer på att återuppta en talangjakt för mellanstad­ieelever och i ett projekt, som syftar till att få fler barn och unga i Kungälv att röra på sig, hoppas man att fler får upp ögonen för sporten.

– Vi har många idéer som vi har möjlighet att genomföra nu. Nu ska vi överföra idéerna till handling också.

Det är tidig kväll när KP besöker besöker klubben. Ett tiotal ungdomar har precis börjat kvällens träningspa­ss. Vid ett av borden spelar Lilly Sjöström 14 och Sana Ali Mahamoud, 18.

– Jag började träna när jag var nio år. Jag spelade i skolan på rasterna och tyckte att det var roligt. Nu tränar jag två gånger i veckan, berättar Lilly.

Sana har inte spelat lika länge. – Jag hade provat på pingis tidigare. Men så för ett och ett halvt år sedan ville jag spela mer regelbunde­t och sökte mig hit.

Båda har gjort bra ifrån sig men på frågan hur det går är de blygsamma.

– De är jättedukti­ga, säger Per Anders. Ni har ju båda två varit med i Topp 12.

Topp 12 är en tävling där de bäst rankade från olika distrikt deltar. Kommer de satsa på en bordtennis­karriär?

– Det vet jag inte. Vi får se, säger Lilly och förbereder för en ny spelomgång med Sana.

Det går bra för klubben nu. I lördags gick man upp i division 1, efter två segrar i mot först Alingsås och sedan Trollhätta­n i sista omgången. Det var spännande matcher, åtminstone första när serien fortfarand­e levde. När andra matchen drog i gång var Kungälvs BTK redan klara seriesegra­re.

– Att vi går igenom från division 3 till division 1 visar vilket styrka föreningen har. Det är otroligt mäktigt. Inte bara för klubben, utan också för samhället. Det här är något vi skall försöka dra nytta av lokalt menar lagledaren Jonas Lundell.

Han fortsätter:

– Truppen har denna säsong bestått av Anton Poljak, Gustav Mårdby, Lukas Nilsson, Johnny Sallander, Jonas Hansson, Henrik Lundholm och Karl Relfson. Alla spelare har bidragit med många och fina vinster. Konkurrens­en är tuff men sund. Vi har visat på en jämn spelstyrka sett över hela säsongen, tycker Jonas Lundell.

Men man har möjlighet att avancera ytterligar­e.

– Våra division 3-lag kom tvåa och kan nu kvala till division 2, säger Per -Anders.

Det finns alltså all anledning att fira och snart kommer de nya lokalerna att invigas.

– Vi har inte bestämt datum än. Vi skulle firat 50-årsjubileu­m 2020 men det var ju mitt under pandemin. Vi kanske slår ihop firandena med en jättebalun­s.

Lillyy Sjöström har tränat bordtennis sedan hon var nio år. Nu tränar hon två gånger i veckan.

 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ??
BILD: MATHIAS PERNHEIM
 ?? ?? Per-Anders Ek är ungdomsträ­nare i Kungälvs bordtennis­klubb.
Per-Anders Ek är ungdomsträ­nare i Kungälvs bordtennis­klubb.
 ?? ?? Sana Ali Mahamoud tränar i klubbens nya lokaler i Ängegärde.
Sana Ali Mahamoud tränar i klubbens nya lokaler i Ängegärde.
 ?? ?? Sana Ali Mahamoud, 18 och Lilly Sjöström, 14, är klubbens framtid.
Sana Ali Mahamoud, 18 och Lilly Sjöström, 14, är klubbens framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden