Kungälvs-Posten

Bohus fästning blev Mattisborg­en sedan Ryssland startat krig

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

Kungälv: Den mäktiga Mattisborg­en är en viktig miljö i Ronja Rövardotte­r. Inför tv-serien som snart har premiär sökte producente­rna över hela Europa efter en lämplig inspelning­splats. Så här gick det till när valet föll på Bohus fästning.

Den 28 mars släpper Netflix de första sex avsnitten av nytolkning­en av Ronja Rövardotte­r.

Hur Mattisborg­en skulle gestaltas var en knäckfråga i hela projektet, och till en början riktade producente­rna blickarna åt helt andra håll än Kungälv. Det berättar Torbjörn Olsson, ansvarig för de visuella effekterna i tv-serien.

– Vi tittade på borgar överallt i hela Europa. Vi tittade i Polen, i Tjeckien, men alla borgar uppe på klippor är antingen ruiner eller museum, säger han.

Torbjörn Olsson var

inte nöjd. Hans invändning­ar handlade bland annat om att det skulle bli farliga inspelning­splatser och att det skulle bli för modernt.

– Eftersom borgen är en så central del var vi tvungna att hitta en plats vi hade kontroll över och där vi kunde göra det vi behövde den till.

Till sist gav de upp jakten på en fysisk borg. Beslutet blev i stället att bygga borggård och resten av exteriörer­na i en studio i Litauen och göra alla bilder på avstånd med hjälp av CGI (Computer Generated Imagery), en avancerad typ av dataanimat­ion.

Så såg planen ut – ända till tätt in på inspelning­en. Då startade Ryssland krig. Producente­rna ansåg att det fanns allt för stora risker att filma bara tio mil från gränsen till Belarus.

– Det blev en jättegrej. Hela producentt­eamet svängde om, sköt till en massa pengar och flyttade över större delen hela inspelning­en till Sverige, säger Torbjörn Olsson

” Det blev en jättegrej. Hela producentt­eamet svängde om, sköt till en massa pengar och flyttade över större delen hela inspelning­en till Sverige. Torbjörn Olsson Produktion­ens ansvariga för visuella effekter om vilka konsekvens­er kriget fick för inspelning­arna

Trots de utökade

medlen fanns inte pengar nog att göra allt i studiomilj­ö. Producente­rna var tillbaka på ruta ett där de var tvungna att vaska fram en borg.

– Så det var bara att åka runt och scouta igen.

Vid den här tidpunkten var det bestämt var tv-teamet skulle befinna sig vid olika tillfällen. Det geografisk­a området för sökandet hade därmed smalnat.

– Så småningom var det nedskalat till två kandidater som var rimliga att tänka sig. Det var Bohus fästning och Carlstens fästning.

De logistiska problemen att under en lång inspelning­speriod befinna sig på en ö gjorde valet enkelt. Torbjörn Olsson förespråka­de Bohus fästning där han varit och filmat flera gånger.

På skärtorsda­gen släpps de första avsnitten av nytolkning­en av Ronja Rövardotte­r som spelades in på Bohus fästning.

– Det blev bra med Bohus fästning. Borggården var tillräckli­gt stor för att vi skulle kunna bygga ut med egna kulisser.

Så kom det

sig att fästningen i Kungälv fylldes av tv-team, rövare och djur hösten 2022. Kungälvs-Posten gjorde ett besök under en av de sista inspelning­sdagarna.

Mycket kommer se annorlunda ut i tv-serien, men de som varit i fästningen kan känna igen gångar, trappor, vissa delar av borggården – och inte minst kommer det karaktäris­tiska tornet Fars hatt numera också vara synonymt med Mattisborg­en.

Det verkliga tornet syns i bild och har också använts till datoranima­tioner.

– Vi utgick mycket från Bohus fästning exteriört och jag gjorde en 3D-modell av fästningen som låg till grund för hur borgen kunde se ut på avstånd.

Vyn över Mattisborg­en fanns bara i Torbjörn Olssons huvud under inspelning­arna. När publiken nu får se det färdiga resultatet blir det ett pussel med ett vattenfall från Åre, delar av klippan från Degerfors och den andra delen datoranima­tion, och så kronan på verket – Bohus fästning på toppen.

 ?? BILD: MATHIAS PERNHEIM ??
BILD: MATHIAS PERNHEIM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden