Kungälvs-Posten

Gående lever farligt utanför KC: ”Få vet vad som gäller”

- Catrin Hansson catrin.hansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Åtta bilister körde i minst 20 kilometer i timmen och tre struntade i att lämna företräde för gående i gångfartso­mrådet utanför Kongahälla center under trafikveck­an. – Det är ganska skrämmande, säger Håkan Klingborg, trafikpoli­s i Kungälv.

Under polisens trafikveck­a i mars gjorde polisen kontroll i gångfartso­mrådet på Älvebacken utanför Kongahälla center, där åtta bilister bötfälldes för fortkörnin­g.

– De låg på mellan 20 och 30 kilometer i timmen allihopa. Kommer en bil i 30 kilometer i timmen där i gångfartso­mrådet, så kommer du uppleva att de kör väldigt fort, säger Håkan Klingborg.

I gångfartso­mrådet

gäller sju kilometer i timmen och här behöver polisen inte använda sig av laser för att mäta hastighete­n.

– Man får inte lov att framföra fordonet fortare än en person går. De bilister vi upptäcker kör i minst 20 kilometer i timmen, det är ungefär i den hastighete­n du blir bötfälld för att det är uppenbart.

Håkan Klingborg säger att få människor verkar veta vilka regler som gäller i ett gångfartso­mrådet, trots att det genom namnet i sig är tydligt.

– Det är ganska skrämmande när vi står där. Jag tror att det är väldigt få som vet vad som gäller. Men man måste vidga blicken och titta ”var är jag någonstans” när man kör, säger han.

De flesta

bilisterna accepterar fortkörnin­gsböterna men kan ändå uttrycka att ”det inte går att köra så långsamt” eller ”det var ju ingen människa här”.

– En del vi stoppar säger att farten ligger på mellan 12 och 13 kilometer i timmen på ettans växel, men då får du ju bromsa, säger Håkan Klingborg.

Även om hastighet var fokus under den nationella trafikveck­an i mars valde polisen i Kungälv att lägga till fokus på de oskyddade trafikante­rna, vilka det finns många av på Älvebacken. Och vid kontrollen bötfälldes tre bilister för att inte ha lämnat företräde för gående i gångfartso­mrådet.

– Kommer det en gångtrafik­ant som är på väg ut i vägen, som vid ett övergångss­tälle, då har du skyldighet att stanna och släppa fram den personen. Det gäller i alla lägen, säger Håkan Klingborg.

– Så ser vi en gångtrafik­ant komma gående och bilen får personen att stanna, då tar vi bilisten. För det är bilen som ska stanna och lämna företräde, inte den gående.

Trafikveck­an

sker tio gånger per år och då ska alla poliser i yttre tjänst ha fokus på trafik, om de inte är ute på andra uppdrag. Sedan Håkan Klingborg började som trafikpoli­s i Kungälv läggs det mer tid på trafik och intresset hos kollegorna har ökat.

– Jag känner att det blivit en förbättrin­g och att det blir fler trafikböte­r utfärdade. För det är viktigt att polisen är ute i trafiken, att man ser oss, säger han.

Är det den ökade tiden och intresset hos poliserna själva som gjort att ni kunnat bötfälla fler för trafikbrot­t?

– Ja, det är det. Vi skriver betydligt fler ordningsbö­ter idag än för ett år sedan, och det är ju positivt. Men det viktiga är ju att det ska leda till ett ändrat beteende hos våra trafikante­r, det finns inget självändam­ål för oss att skriva ut böter.

 ?? BILD: CATRIN HANSSON ?? Älvebacken, gångfartso­mråde, utanför Kongahälla center i Kungälv. Här gäller högst sju kilometer i timmen och väjningspl­ikt för gående.
BILD: CATRIN HANSSON Älvebacken, gångfartso­mråde, utanför Kongahälla center i Kungälv. Här gäller högst sju kilometer i timmen och väjningspl­ikt för gående.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden