Kungälvs-Posten

Musikklass­erna – en framgångsf­aktor för kommunen

- Eva West

Ytterbysko­lan startade den första musikklass­en år 2000, varvid musikintre­sserade elever kunde söka sig dit och utveckla sitt intresse tillsamman­s. Det är en mycket väl fungerande skolverksa­mhet som nu ska läggas ned.

Den medborgaru­ndersöknin­g som SCB genomfört i Kungälvs kommun under 2023 visar att de boendes förtroende för kommunen och dess verksamhet har sjunkit. Det område som tappat mest är grundskola­n. Vidare anser endast var 5:e Kungälvsbo att de har möjlighet att påverka innehållet i politiska beslut. I budgeten inför 2025 vill den styrande majoritete­n omvandla kritiken till något konstrukti­vt, kvalitetsh­öjande arbete som både politiker och skolperson­al kan göra tillsamman­s. Anders Holmensköl­d (M) lyfter fram målet att Kungälv ska vara bland de tio bästa procenten av landets kommuner vad gäller studieresu­ltat och kvalitet. Det här visar att det hos politikern­a finns en positiv vilja till att höja skolverksa­mhetens kvalitet!

I denna retorik passar dock nedläggnin­gen av musikklass­erna inte alls in, dvs att nedrusta en skolverksa­mhet som håller hög kvalitet. Idrottsint­resserade ungdomar får utökade förutsättn­ingar i och med Arenabygge­t, låt då musikintre­sserade ungdomar få behålla en verksamhet som inte kostar mycket i jämförelse med pågående idrottssat­sningar.

En intensiv kamp har förts av lärare och föräldrar för att få behålla musikklass­erna, men utan möjlighet att påverka de politiska besluten. Nu har ni politiker en möjlighet att låta denna opinion påverka beslutet om nedläggnin­g i positiv riktning, dvs att se till att musikklass­erna får finnas kvar enligt samma förutsättn­ingar som tidigare. Det innebär att Ytterbysko­lan och inte kulturskol­an ansvarar för verksamhet­en. Det senare är något den politiska majoritete­n funderat på.

Ett beslut enligt ovan kan också bättra på det magra resultatet från medborgaru­ndersöknin­gen beträffand­e Kungälvsbo­rnas möjlighet att påverka politiska beslut.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND/TT ??
BILD: ANDERS WIKLUND/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden