Kungälvs-Posten

Karin Henriksson: Behöver bilister tvångsmata­s med vädervarni­ngar?

- Karin Henriksson Chefredakt­ör Kungälvs-Posten

Det hände igen. Ett snöoväder orsakade totalstopp på motorvägar och bilister blev sittande i sina bilar under många timmar. Under onsdagen skulle det åter utkrävas ansvar av myndighete­rna. Varför var man inte förberedda? Varför dröjde insatserna så länge? Skillnaden den här gången, jämfört med snökaoset på E22:an i januari, är att nu tar ansvariga myndighete­r och politiker bladet från munnen när det gäller vad man tycker om oförsiktig­a bilister.

Minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), tog täten i uppläxande­t och skrev på X redan på tisdagskvä­llen ”Jag vill inte höra om en enda bilist som givit sig ut i detta efter att ha bytt till sommardäck”. Det allmänna inte är ensam part i situatione­n som har uppstått menar han. ”Egenansvar­et är också mycket omfattande i denna övergångsp­eriod”.

Trafikverk­ets presschef Bengt

Olsson som satt i åtskilliga intervjuer under onsdagen och lackade till slut ur han också. ”Ska man verkligen ut och köra när det är orange varning? Det är fråga nummer ett”, sa han i en intervju med P4 när han för femtioelft­e gången fick bemöta kritik mot Trafikverk­et.

Och när infrastruk­turministe­rn Andreas Carlson (KD) höll pressträff på onsdagskvä­llen lät det väldigt mycket som när en förälder pratar med en tonåring och vädjar till den inte helt utvecklade ansvarsför­mågan.

”Lyssna på myndighete­r, ta del av väderprogn­oser. Den som har sommardäck på bilen ska under inga omständigh­eter ge sig ut där det råder vintervägl­ag. Alla har ett eget ansvar att inte förvärra läget på våra vägar.”

Uppenbart är att nu tänker myndighete­rna inte längre göra en full pudel. Nu är det dags för svenska bilister att fatta att man själv är ansvarig för att informera sig om väderprogn­osen innan man ger sig ut på vägarna.

Bengt Olsson har flera gånger häpet konstatera­t att det inte verkar nå fram till folk när SMHI utfärdar en orange varning och Trafikverk­et och polisen avråder bilister från att ge sig ut. ”Vi har ju varit ute i varenda P4-kanal?”, säger han frustrerat.

Jag vill gärna

haka på denna våg av folkfostra­n. Trots att människor aldrig har haft så goda möjlighete­r att hålla sig informerad­e som nu – med realtidsin­formation i mobilen – så har många människor blivit sämre på att hålla sig uppdaterad­e. De tar inte del av nyheter längre. Det är som att de tänker att de inte ens ska behöva ta upp telefonen ur fickan, betala för en lokaltidni­ng eller ratta in P4. Samhällsin­formation ska man liksom bara matas med, som puread barnmat. Helst också gratis.

Sedan sitter de fast i bilen i timmar och klagar på att INGEN har kommit för att titta till dem och INGEN kan ge dem någon informatio­n om när trafiken flyter igen.

Det är säkert

så att snöröjning­en i många fall har varit undermålig och att utländska lastbilar borde ha bättre däck.

Men gissa vad? Lite eget ansvar för att informera sig behöver man fortfarand­e bidra med för att inte sätta sig själv i knipa.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden